seohost
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

francuskie ciasto z nadzieniem

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Dziś ponownie przepis na przekąskę z użyciem mojego ulubionego ciasta...ciasta francuskiego. Jest to danie, które nie wymaga długiego i żmudnego przygotowywania, a poza tym jest smaczne.

Gotowe koperty wystarczy umoczyć w ulubionym sosie i już można się nimi delektować. Trzeba jednak uważać, by nie zjeść ich za dużo... są tak dobre :)Chciałam jeszcze tylko przeprosić za pierwsze i ostatnie zdjęcie. Wyszło trochę nie wyraźne...

Porcja: dla 3 - 4 osób

Czas przygotowania: około 15 minut + 20 - 25 pieczenie

Składniki:

- ciasto francuskie,

- 3 - 4 dobrej jakości parówki (mogą być również cienkie kiełbaski),

- 2 jajka,

- łyżka ketchupu,

- łyżka majonezu,

- ulubiony sos.

Wykonanie:

Parówki kroimy w kostkę. Majonez z ketchupem dokładnie mieszamy. Jajka rozmącamy za pomocą widelca lub trzepaczki. Parówkę dodajemy do jajek i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, by uzyskać kształt kwadratu. Wtedy będzie nam łatwiej podzielić ciasto na równe części. Po podzieleniu, każdy kwadracik smarujemy sosem z wymieszanego ketchupu i majonezu. Następnie układamy niewielką ilość parówki wymieszanej z jajkiem.

nadzienie wytrawne

Całość zawijamy na kształt koperty, zaklejając rogi rozmąconym jajkiem. Na koniec jeszcze smarujemy z wierzchu każdą francuską kopertę również jajkiem.

francuskie koperty

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 -25 minut, aż ciasto się zarumieni. Gotowe koperty zjadamy z dodatkiem ulubionego sosu.

...