Banalnie proste w przygotowaniu, ale za to pyszne i co najważniejsze zdrowe, bo ze znanych sobie odpowiednio dobranych surowców. Zarówno dla dużych jak i małych. Idealne jako przekąska.
Chipsy z ziemniaków
Czas przygotowania: około 5 minut + smażenie
Wykonanie:
Ziemniaki obierany ze skórki, myjemy, a następnie za pomocą obieraczki, tarki lub maszynki kroimy ziemniaki w cienkie plasterki.


Smażymy na rozgrzanym oleju tak samo jak frytki, do momentu zarumienienia się. Odsączamy.

Gotowe chipsy z ziemniaków można posypać solą, papryką lub ziołami.

Chipsy z jabłek
Czas przygotowania: około 10 minut + 1 godzina w piekarniku
Składniki:
- duże jabłko,
- cynamon (opcjonalnie).
Wykonanie:
Jabłko dokładnie myjemy i obieramy. Następnie usuwamy środek i przekrawamy jabłko na pół. Teraz każdą połówkę ścieramy na tarce na oczkach tnących na plasterki. Można też pociąć cieniutko nożem. Plasterki jabłka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli lubicie cynamon to można je teraz lekko nim posypać. Wkładamy do nagrzanego do 80 stopni C piekarnika. Pieczemy godzinę.


Chipsy z warzyw
Chipsy nie muszą kojarzyć się wyłącznie z niezdrowymi przekąskami. Gdy zrobimy je z warzyw możemy nie martwić się o kalorie i ich wpływ na nasze zdrowie.
Na warzywne chipsy nadają się takie warzywa jak: marchewka, pietruszka, buraczki, seler, ziemniaki czy topinambur, ale także jarmuż, pomidory i cukinia. Warzywa te należy bardzo cienko pokroić za pomocą noża lub elektrycznej krajalnicy lub szatkownicy.
Pokrojone w plasterki warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oprószamy solą i skrapiamy oliwą z oliwek, zaś plasterki buraka dodatkowo octem balsamicznym. Możesz też dodać przyprawy:
do marchewki - cynamon
do selera - ostrą lub słodką paprykę
do buraków - rozmaryn
do ziemniaków - oregano.
Warzywne chipsy pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180oC z termoobiegiem.
Chipsy przezroczyste z ziemniaków
Podawane one są w kanadyjskiej restauracji Diva at the Met. Robi się je z żółtej odmiany ziemniaków.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 250 ml oliwy z oliwek
- łyżka stołowa soli
- litr gorącej wody (temperatura 95oC)
Ziemniaki należy umyć w zimnej wodzi i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie nacinamy go wzdłuż na 1 cm głębokości. Wrzucamy je do oliwy i dodajemy szczyptę soli kuchennej. Potem należy upiec ziemniaki przez 25 minut w temperaturze 230oC.
Po tym czasie wkładamy je do gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzamy wywar, ale nie wylewamy go, tylko schładzamy. Gdy już będzie chłodny do 500 ml tego wywaru dodajemy 4 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej. Całość mieszamy w garnku na gazie do momentu wrzenia, aż całość zmieni się w żel. Teraz na papierze do pieczenia rozprowadzamy żel na grubość 3 mm. Suszymy go w piekarniki przez 2 godziny w temperaturze 57oC.
Teraz wystarczy już połamać taki wysuszony arkusz na mniejsze nierówne kawałki. Takie kawałki smaży się w temperaturze 176oC, do momentu, gdy staną się klarowne i chrupkie. Do smaku można posypać je solą.
Przyznacie, że wykonanie takich chipsów jest czasochłonne, ale miny znajomych, gdy je zobaczą są niezbędne.