Kurczak na obiad w roli głównej wcale nie musi być nudny. Prócz tradycyjnych schabowych z piersi kurczaka czy pieczonych udek można go wykorzystać w kilka innych sposobów. Jednym z nich są roladki z kurczaka. Do tego ulubiony ser, warzywa oraz sałatka i obiad gotowy.
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 40 - 45 minut
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 2 kiszone ogórki,
- papryka czerwona,
- około 20 - 25 dag żółtego sera,
- mąka,
- wykałaczki,
- przyprawa Kucharek,
- papryka mielona słodka,
- pieprz.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy na równe porcje, tak jak na kotlety. Każdą z porcji zawijamy w folię spożywczą i rozbijamy na denku młotkiem. Dzięki zawijaniu w folię nie zachlapiemy całej kuchni podczas rozbijania. Każdy kotlecik doprawiamy Kucharkiem, szczyptą pieprzu i papryki mielonej. Ogórki, paprykę oraz ser kroimy w słupki.

Bierzemy jeden kotlecik, układamy na nim ser oraz pokrojone warzywa i zawijamy tworząc roladkę. Koniec spinamy wykałaczką, by podczas smażenia roladka nam się nie rozwinęła. Tak samo postępujemy z pozostałą porcją kotlecików, sera i warzyw. Możecie tu dodać jeszcze inną mieszankę warzyw, jaką lubicie.

Tak przygotowane roladki drobiowe, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Gdy mięso, podczas smażenia, dobrze się ze sobą sklei można delikatnie wyjąć wykałaczki, ale można to zrobić również na talerzu. Roladki z kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw. Ja do swojej użyłam pozostałej papryki, świeżych ogórków oraz sałaty masłowej.