Gdy nie mam pomysłu na obiad, zawsze robię coś z kurczaka. Natomiast dziś przygotowałam udka z kurczaka z dodatkiem zielonych warzyw gotowanych na parze.
Gotowanie na parze jest podobno zdrowe i dobre dla naszego organizmu, więc postanowiłam zrobić takie warzywa i spróbować czy rzeczywiście są smaczne. Do gotowania na parze potrzebujemy specjalny garnek z dziurkami lub koszyczek. Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego użyjcie dość płaskiego sitka. Warzywa gotuje się do momentu, gdy będą miękkie. Ja użyłam mrożonych więc gotowałam je nieco dłużej. Taki sposób przygotowywania warzyw sprawia, że nie uciekają z nich sole mineralne, cenne witaminy i co najważniejsze nie tracą koloru.
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 60 minut
Składniki:
- 5 - 6 dużych lub średnich ziemniaków,
- średnia cebula,
- udka z kurczaka (około 1 kg),
- przyprawa do kurczaka,
- pieprz i sól,
- przyprawa Kucharek,
- szpinak w liściach świeży,
- mrożone lub świeże warzywa (brokuł, kalafior, brukselka).
Wykonanie:
Udka z kurczaka trzeba dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie doprawiamy je pieprzem, Kucharkiem i przyprawą do kurczaka dokładnie po obu stronach. Pamiętajcie, by nie używać dużo Kucharka, bo wtedy udka będą za słone. Tak doprawionego kurczaka wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, by mięso dobrze się zamarynowało.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Następnie do niej wrzucamy udka z kurczaka. smażymy je około 5 - 7 minut z jednej strony pod przykryciem. Po tym czasie odwracamy na drugą stronę.
Teraz na garnku, w którym znajdują się udka wstawiamy drugi garnek do gotowania na parze lub koszyczek i układamy warzywa (prócz szpinaku). Całość zamykamy i gotujemy/smażymy około 30 - 40 minut na małym ogniu. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je ćwiartki i gotujemy. Pod koniec gotowania odrobinę solimy.
Wykładamy na talerz dokładnie umyty szpinak, na niego kładziemy warzywa. Obok układamy ziemniaczki, a na środek udko. Do takiego obiadu idealnie pasuje również kompot z czereśni lub truskawek.
