Przepis na danie obiadowe, który zaczerpnęłam z programu "Ewa Gotuje". Bardzo dobre i syte danie. W oryginalnym przepisie jest schab, natomiast ja użyłam piersi z kurczaka, gdyż bardziej smakuje mi mięso drobiowe. Na samym końcu gotowego już dania, dodawane były także prażone orzechy nerkowca, u mnie ich nie było.
Porcja: dla 5 osób
Czas przygotowania: około 2 godzin.
Składniki:
- pół kilograma piersi z kurczaka (ja miałam trochę więcej mięsa),
- 1 łyżeczka przyprawy Kucharek,
- 3 cebule,
- marchewka,
- pół szklanki wody,
- oliwa,
- przecier pomidorowy (1 szklanka),
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej,
- sól i pieprz,
- ryż,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka kukurydzy,
- papryka czerwona,
- natka pietruszki do dekoracji.
Wykonanie:
Mięso kroimy w cienkie, podłużne paseczki, przyprawiamy je i marynujemy. Można to przygotować sobie wcześniej, aby mięso nabrało smaku. Cebule kroimy w talarki, marchew w strużki (można ją zetrzeć na tarce), paprykę w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy najpierw mięso i dokładnie z każdej strony je opiekamy, a następnie przekładamy do garnka. Smak z patelni dobrze jest wymyć wodą i przelać do garnka z mięsem. Następnie podsmażamy cebulkę i wrzucamy ją do garnka z mięsem, to samo robimy z marchewką. Mieszamy wszystko to co znajduje się w garnku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy zielem, liściem, paprykami, solą i pieprzem, mieszamy i dusimy do miękkości na małym ogniu.
W tym czasie możemy ugotować ryż. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy czosnek (zmiażdżony), kukurydzę i paprykę. Minutę mieszamy wszystkie składniki. (Jeżeli dodajesz orzechy nerkowca, to na końcu - właśnie teraz).

Ugotowany ryż wkładamy do filiżanki i odwracamy go na talerz, a dookoła kładziemy aromatyczne danie. Całość zwieńczamy posiekaną drobno natką pietruszki.