Dziś przepis na szybki i prosty obiad szczególnie dla osób chcących zjeść coś lżejszego, niż schabowe czy smażone kotlety z ziemniakami. Zamiast ziemniaków ryż, a zamiast schabu pierś z kurczaka. Do tego trochę warzyw i danie gotowe.
Sama ostatnio mam chęć na lekką kuchnię, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Stąd szukam szybkich rozwiązań, patrzę na składniki jakie mam w domu a następnie wymyślam co też mogę z nich zrobić. I tak też narodził się ten przepis. W tytule napisałam, że dodajemy ryż oraz warzywa, ale w przepisie użyłam tylko jednego warzywa, a sam ryż zastąpiłam gotowym ryżem z warzywami.
Porcja: dla 1 osoby
Czas przygotowania: około 15 minut + 30 minut pieczenie
Składniki:
- torebka ryżu z warzywami lub białego ryżu,
- dowolne warzywa,
- pierś z kurczaka,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, majeranek lub inne ulubione przyprawy.
Wykonanie:
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i przyprawiamy dowolną mieszanką przypraw. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja użyłam marchewki, którą pokroiłam na kawałeczki.
Do żaroodpornego naczynia wlewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek i układamy w nim pokrojoną pierś z kurczaka oraz warzywa. wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 30 minut.
Po tym czasie wykładamy na talerz ugotowany ryż, pierś oraz marchewkę (warzywa). Całość polewamy sosem, który utworzył się w naczyniu.
