Dziś przepis na lekki obiad. Idealnie nadaje się ona na upalne dni lata. Zresztą moim zdaniem kurczak zawsze jest dobry na wszystko i nadaje się do każdej potrawy. A pomysłów na jego przyrządzanie również jest bardzo wiele.
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 60 minut
Do przygotowania owego obiadu będą Wam potrzebne:
- pierś z kurczaka,
- przyprawy: bazylia, sól, pieprz i Kucharek,
- mniej więcej 8 średnich ziemniaczków,
- olej lub oliwa,
- bułka tarta,
- sałata rzymska,
- śmietana,
- rzodkiewka (około 6 średnich główek).
Wykonanie:
Zaczynamy robić obiad od dokładnego umycia piersi z kurczaka i osuszenia jej ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy ją na małe kawałki. Przyprawiamy Kucharkiem i suszoną bazylią. Możecie również użyć świeżej, tylko nie za dużo, gdyż ma ona intensywny zapach i smak. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na kilka chwil.
W tym czasie obieramy ziemniaczki i dokładnie je myjemy. Jeśli są to młode ziemniaki i lubicie w mundurach możecie ich nie obierać. Każdego ziemniaczka dzielimy na cztery części. Ja swoje ziemniaki podgotowałam jakieś 15 minut, by potem szybciej zrobiły się miękkie w piekarniku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i bazylią. Wstawiamy do piekarnika na około 30 - 40 minut, dopóki ziemniaczki nie będą miękkie.

Teraz możemy zająć się przygotowaniem sałatki do obiadu. W tym celu dokładnie myjemy kilka liści rzymskiej sałaty. Kruszymy ją na mniejsze części i wkładamy do miski. Do tego dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i troszkę śmietany (wg uznania). całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

Czas na przyrządzenie naszego kurczaka. Nastawiamy patelnię na ogniu, wlewamy olej lub oliwę i czekamy, aż dobrze się nam ona rozgrzeje. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, dosypujemy troszkę bułki tartej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni do czasu, gdy się zarumieni i każdy kawałek będzie dobrze podsmażony. Następnie wyjmujemy ziemniaczki z piekarnika i wszystko po kolei układamy na talerzu.