Jak wiadomo przepisów na dania z kurczakiem jest mnóstwo. Na dania z piersi kurczaka również. Dlatego dziś pokażę i opiszę przepis na pierś z kurczaka z dodatkiem żółtego ryżu. Żółtego, ponieważ dodałam do niego kurkumy.
Kurkuma to znana przyprawa w kuchni. Jest ona ekstraktem z rośliny zwanej ostryżem. Jego zastępcze nazwy to również szafranica, żółcień i kurkuma. W kuchni używa się do wielu potrwa, ale jest ona również stosowana w lecznictwie. Podobno przyspiesza ona gojenie się ran oraz działa kojąco na niestrawność żołądka. Barwnik zawarty w kurkumie -kurkumina - dodatkowo działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 30 minut + godzinka na tryzmanie piersi z kurczaka w lodówce
Składniki:
- średniej wielkości pierś z kurczaka,
- przyprawa Kucharek,
- sól i pieprz,
- bazylia suszona lub świeża,
- pół łyżeczku kurkumy,
- 2 - 3 woreczki ryżu.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bierzącą, zimną wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym i przyprawiamy Kucharkiem, bazylią i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około godzinkę. Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki. Nagrzewamy patelnię z oliwą i kładziemy na niej piersi z kurczaka. Dokładnie obsmażamy je z każdej strony. Smażymy na małym ogniu, by mięso było dobre w środku.

W tym samym czasie wstawiamy wodę do ryżu. Gdy zacznie ona wrzeć dodajemy do niej sól oraz pół łyżeczki kurkumy. Następnie wkładamy woreczki z ryżem i gotujemy je zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, około 15 - 20 minut. Kurkumy dodałam tylko pół łyżeczki ponieważ nie chciałam, aby mój ryż był bardzo żółty. Natomiast jeśli chcecie mieć bardziej intensywny kolor ryżu, dodajcie więcej przyprawy.
Gdy ryż i pierś są już gotowe, wykładamy na talerz ryż, a następnie kroimy pierś na plastry, które układamy na wyłożony wcześniej ryż.