pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

tort z owocami

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Dziś święto taty, a więc postanowiłam zrobić wyśmienity tort. Owoców jak wiemy, jest teraz pod dostatkiem więc jak najbardziej z tego korzystajmy. Świeże truskawki, poziomki, czerwona porzeczka są źródłem wielu witamin oraz pięknie komponują się w ciastach każdego rodzaju. 

U mnie porzeczka jeszcze nie do końca dojrzała, więc skorzystałam tylko z truskawki i poziomki. Ale żeby nie było za czerwono użyłam jeszcze banana, a zamiast kremu do tortów ... Śnieżki i zobaczcie co wyszło. 

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Składniki:

- biszkopt,

- dowolne owoce ( u mnie truskawki, poziomki i banan),

- galaretka o dowolnym smaku (ja użyłam pomarańczowej),

- Śnieżka,

- mleko,

- dżem truskawkowy lub marmolada.

Biszkopt pieczemy według własnego przepisu. Następnie wyjmujemy go z formy, kroimy na połowę, by powstały dwa koła i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sobie galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Kiedy biszkopt jest już chłodny (zimny) smarujemy jego jedną część dżemem truskawkowym lub marmoladą. Następnie przygotowujemy Śnieżkę i równomiernie rozprowadzamy ją na dżemie. Nakładamy drugą warstwę biszkoptu. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w okrągłej formie do pieczenia biszkoptu.

Owoce dokładnie myjemy, kroimy na plasterki i układamy na wierzchu naszego biszkoptu. Wykonanie wzoru czy kompozycji zależy od Waszej wyobraźni :) Na koniec, gdy galaretka już zaczyna się robić bardzo gęsta zalewamy nią owoce. Tort wstawiamy do lodówki na czas całkowitego zgęstnienia galaretki. 

tort owocowy

tort z owocami i galaretką

...