pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

tort z czekoladową posypką

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Koniec roku zbliża się już wielkimi krokami. Większość z Was zapewne teraz spędza czas na zakupach na ten wyjątkowy wieczór, w salonach kosmetycznych lub fryzjerskich lub dopina ostatnie poprawki podczas przygotowania sal na sylwestrowe bale. Ja natomiast zapraszam Was do przeczytania wpisu o pysznym torcie.

Tort jak wiadomo przeważnie robi się lub kupuje na urodziny lub wesela. Chociaż coraz częściej gości on na naszych stołach bez okazji. Jest najlepszą słodyczą i tak dużą, że cała rodzina zje go ze smakiem. Jego bazą jest ciasto biszkoptowe. Można takie kupić gotowe, ale ja radzę zrobić je samodzielnie. Poza tym ozdabianie tortu może być świetna zabawą i mile spędzonym czasem. Historia tortu mówi nam, że pochodzi on z Włoch, a dzięki królowej Bonie zawitał również do naszej Polski. Pierwotny kształt tortu to koło, ale jak wiadomo w obecnych czasach jego kształt może być jaki tylko chcemy. Dodatkami może być masa kremowa, krem, dżem, posypka, owoce, galaretki, polewy, marcepan i wszystko to co wpadnie nam do głowy. 

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około godziny

Składniki:

- dwie szklanki mąki,

- dwie szklanki cukru,

- 8 jajek,

- 2 łyżki octu,

- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,

- dwa kremy śmietankowe,

- 160 g masła,

- gorzka czekolada,

- dwie szklanki mleka, 

- kawa rozpuszczalna (do nasączenia).

Wykonanie:

Na początek przygotowujemy ciasto biszkoptowe. W składnikach podana ilość dotyczy dwóch średnich ciast biszkoptowych, które później podzielę na połowę, tak by wyszły mi cztery placki. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pod koniec dosypujemy cukier. Żółtka ucieramy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do tego pianę, a na koniec wolno dosypujemy mąkę, ciągle mieszając. 

Przelewamy masę do okrągłej foremki i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.  Następnie wyjmujemy z blaszki i ostrożnie przedzielamy ostrym nożem na połowę. Odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie zaparzamy kawę rozpuszczalną i również odstawiamy do wystudzenia. Następnie przygotowujemy krem według instrukcji wykonania. Do wysokiej miski wlewamy mleko, dosypujemy do niego krem z paczki i miksujemy. Na koniec dodajemy masło i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki. Gorzką tabliczkę czekolady ścieramy na tarce.

Gdy biszkopt nam już ostygł, nasączamy go kawą, by z każdej strony był wilgotny. Następnie umieszczamy spód biszkoptu na paterze lub talerzu. Kładziemy na niego krem, następnie kolejny biszkopt i krem i tak do momentu aż skończą się nam biszkopty. Wierzch oraz boki smarujemy dokładnie kremem. Na koniec posypujemy ciasto starta czekoladą. Nasz tort jest gotowy!

biały tort

...