pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

sałatka z jogurtem

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Lato to taki czas kiedy każdy myśli o lekkich rzeczach. Bo np. lekko się ubieramy w czasie upalnych dni, a także staramy się lekko jeść, bo nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste dania. W dodatku, gdy za oknami jest tak gorąco to nikomu nie chce się stać w kuchni i gotować długotrwałych obiadów czy przekąsek.

Właśnie dlatego też postanowiłam zrobić bardzo szybką sałatkę. Może być ona dodatkiem do obiadów lub śniadania. Dzielę się z Wami przepisem i mam nadzieję, że znajdzie ona wśród Was zwolenników, tak jak znalazła u mnie, gdzie cala rodzina chce ją codziennie teraz jeść :)

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: około 5 minut

Składniki:

- główka sałaty lodowej lub innej jaką najbardziej lubicie, ale ja polecam jakąś kruchą,

- pęczek rzodkiewek,

- jeden świeży ogórek (opcjonalnie),

- jogurt naturalny (mały kubeczek),

- przyprawy: szczypta soli, pieprzu i czerwonej mielonej słodkiej papryki.

Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Sałatę kroimy lub rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz pokrojonego w kostkę ogórka (jeśli dodajecie). Wlewamy jogurt i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do jedzenia. Najlepiej taką sałatkę zrobić tuz przed podaniem. 

sałatka z rzodkiewek

...