Lato to taki czas kiedy każdy myśli o lekkich rzeczach. Bo np. lekko się ubieramy w czasie upalnych dni, a także staramy się lekko jeść, bo nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste dania. W dodatku, gdy za oknami jest tak gorąco to nikomu nie chce się stać w kuchni i gotować długotrwałych obiadów czy przekąsek.
Właśnie dlatego też postanowiłam zrobić bardzo szybką sałatkę. Może być ona dodatkiem do obiadów lub śniadania. Dzielę się z Wami przepisem i mam nadzieję, że znajdzie ona wśród Was zwolenników, tak jak znalazła u mnie, gdzie cala rodzina chce ją codziennie teraz jeść :)
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 5 minut
Składniki:
- główka sałaty lodowej lub innej jaką najbardziej lubicie, ale ja polecam jakąś sałatę kruchą,
- pęczek rzodkiewek,
- jeden świeży ogórek (opcjonalnie),
- jogurt naturalny (mały kubeczek),
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu i czerwonej mielonej słodkiej papryki.
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Sałatę kroimy lub rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz pokrojonego w kostkę ogórka (jeśli dodajecie). Wlewamy jogurt i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do jedzenia. Najlepiej taką sałatkę zrobić tuz przed podaniem.
