pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

gyros sałatka

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Gyros jak powszechnie wiadomo, to danie pochodzące z kuchni greckiej. Nie mylić z kebabem! Choć u nas do przygotowania sałatki z gyrosa nie używa się rożna, to nazwa się przyjęła.  W tradycyjnym wydaniu gyros to mięso, które jest serwowane z frytkami i porcją surówek na talerzu lub zawiniętą w pitę, czyli grecki placek. Moja sałatka będzie podana zarówno w placku zwanym tortillą, jak i na talerzu.

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:

- pierś z kurczaka,

- kapusta pekińska,

- groszek konserwowy,

- kukurydza konserwowa,

- marchewka ugotowana miękka lub konserwowa,

- majonez,

- ser,

- przyprawy: bazylia, Kucharek, papryka słodka ,

- pęczek świeżej pietruszki.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na małe, wąskie paseczki. Smażymy na oliwie lub oleju dokładnie z każdej strony. Podczas smażenia dodajemy przyprawy.

Gdy pierś nam się smaży przygotowujemy pozostałe składniki do sałatki. Kroimy kapustę pekińską i wrzucamy ją do dużej miski. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę marchewkę i ser oraz odsączony groszek i kukurydzę. Możecie również kupić groszek, kukurydzę i marchew w jednym słoiku, odsączyć i dodać do sałatki. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

sałatka gyros przepis

Gdy mięso nam się już dokładnie podsmaży dodajemy je do warzyw. Do tego należy dodać jeszcze 2 - 3 łyżki majonezu i dokładnie wszystko wymieszać. Sałatkę można odstawić do przestudzenia lub podawać od razu na talerzu lub zawiniętą w tortilli. 

...