pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

domowy żółty ser

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Dzisiejszy wpis będzie dla tych wszystkich, którzy uwielbiają żółty ser. Na rynku jest ich wiele odmian, więc każdy smakosz ma w czym wybierać. Jak jednak wiemy ser  nie jest produktem, który można jeść bez końca, gdyż jest kaloryczny. Nawet ten, który przygotowuje się w tradycyjny sposób do dnia dzisiejszego. 

Ja pokażę Wam jak zrobić własny ser w domu. W dodatku możecie go zrobić w wersji light, stosując mało niskotłuszczowe składniki. Mój ser nie jest do końca taki "zero", ale wyszedł pyszny. Taki ser pasuje zarówno na kanapki, jak i na zapiekanki i do innych dań.

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 1 godziny + noc w lodówce

Składniki:

- 3 szklanki mleka (do wersji light mleko 0% lub 0,5%),

- 500 g twarogu (do wersji light lekki 0%),

- pół łyżeczki soli,

- 1/3 łyżeczki sody,

- jajko.

- czosnek, zioła, paprykę do smaku (opcjonalnie).

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy.  W tym czasie rozgniatamy dokładnie widelcem twarogi. Jak mleko się gotuje, ale nie wrze, dodajemy twaróg. Teraz należy gotować to na malutkim ogniu przez około 30 minut. 

Po tym czasie, jak wytrącił nam się ser, przelewamy wszystko przez sitko. Dokładnie odciskamy, a następnie ser razem z sitkiem odstawiamy do przestudzenia. 

domowy ser przepis

Gdy ser ostygnie przekładamy go do garnka i rozdrabniamy. Dodajemy do niego sól, sodę i jajko. Jeśli chcecie mieć ser smakowy to teraz możecie dodać inne składniki takie jak: paprykę mieloną - ser paprykowy, czosnek - ser czosnkowy czy zioła - ser ziołowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

ser z twarogu

Przygotowujemy kąpiel wodną i podgrzewamy całość przez około 15 - 20 minut do uzyskania masy podobnej w konsystencji do ciasta. 

Teraz pozostaje już włożyć ser do pojemnika, który nada mu odpowiedni kształt. Po włożeniu trzeba ser dobrze i mocno docisnąć, by był zwarty i zbity. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem do lodówki najlepiej na noc. 

jak zrobić ser

Na drugi dzień ser prezentuje się tak i jest pyszny.

...