Ostatnie dni przyniosły nam trochę ciepła i jak na marzec, w powietrzu czuć już było wiosnę. Mnie, tak jak i pewnie wielu z Was, przyszła ochota na lody, zimne desery i napoje chłodzące. Dlatego też postanowiłam choć jeden z tych punktów spełnić i zrobiłam domową, mrożoną herbatę.
Wykonanie takiej herbaty jest proste, a jej głównym składnikiem jest oczywiście herbata. Najlepiej jeśli będzie to mocna, czarna herbata w w liściach lub granulkach. Nie bójcie się jej czarnego koloru, gdyż później i tak będzie ona jaśniejsza.
Porcja: dla 2 osób
Czas wykonania: 10 - 15 minut
Składniki:
- 2 - 3 łyżki czarnej herbaty zaparzonej w dzbanuszku,
- pół cytryny,
- 1 - 2 łyżki cukru,
- chłodna woda przegotowana (tyle ile ma pojemność dzbanka) lub woda mineralna,
- 4 - 5 kostek lodu.
Wykonanie:
Herbatkę należy zalać wrzątkiem i odczekać około 5 -7 minut, aż się dobrze zaparzy. Następnie wlewamy napar do dzbanka, w którym chcemy przygotować Ice Tea. Napar zalewamy wodą przegotowaną lub wodą mineralną. Wrzucamy do niej cytrynę pokrojoną w plasterki oraz cukier do smaku. Na koniec, przed samym podaniem wrzucamy kostki lodu i gotowe.

Można również "zaparzyć" herbatę zimną wodą, tylko będzie przebiegało to trochę inaczej, ale efekt końcowy podobny,