W zimowy dzień (może nie do końca zimowy, przez brak śniegu) dobrze jest usiąść pod ciepłym kocem z pyszną cynamonową herbatką, którą możecie zrobić sami. Ładnie zapakowana herbata może być również wspaniałym prezentem pod choinkę.
Troszkę o cynamonie. Ostatnio wyczytałam, że zalicza się go do warzyw, co mnie osobiście bardzo zdziwiło. Myślałam, że to po prostu przyprawa z drzewa :) A dokładniej kora z pędów cynamonowca cejlońskiego. Charakterystyczny kształt rulonika cynamon zawdzięcza tym, że zwija się jego korę właśnie w rulonik i suszy. w sklepach możemy spotkać różne grubości cynamonu, ale warto pamiętać, by kupować te najwęższe. Takie właśnie laski cynamonu mają lepszy, bardziej korzenny smak. Najwięcej aromatu zawiera cynamon kupowany w laskach, ale ten w proszku jest równie dobry.
Porcja: 1 woreczek to około 15 g
Czas przygotowania: około 20 minut
Składniki:
- herbata zielona liściasta,
- 2 cytryny,
- cynamon mielony lub w lasce,
- goździki całe.
Wykonanie:
Cytrynę dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki. Skórkę wykładamy na papier śniadaniowy lub miseczkę i czekamy, aż dokładnie wyschnie. Można również kupić już gotową skórkę cytrynową. Goździki lekko rozgniatamy za pomocą noża. Jeśli macie cynamon w lasce należy go zetrzeć na tarce w niewielkiej ilości.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wsypujemy odpowiednią ilość mieszanki do woreczków. Woreczki można zastąpić również folią celofanową lub słoiczkami.


