pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

tortilla

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Pamiętam jak kiedyś, gdy przyjeżdżali do nas goście lub gdy my gdzieś jechaliśmy, stoły musiały być zastawione jedzeniem. Niektóre z dań trzeba było przygotować nawet dużo wcześniej. W dzisiejszych czasach jest zupełnie inaczej. Gdy mamy tzw. "niezapowiedzianych" gości to serwujemy im drobny słodki poczęstunek lub po prostu zamawiamy coś gotowego i już. Możemy również samodzielnie przygotować pyszną przekąskę, która nie zajmuje dużo czasu. No i oczywiście samodzielnie przygotowane danie smakuje zawsze lepiej, niż kupne. A zwłaszcza danie typu fast food, gdyż wiemy co do niego dodajemy. A zapewniam, że tortilli z sałatką gyros nikt się nie oprze.

Tradycyjna tortilla pochodzi oczywiście z Hiszpanii. Są to swego rodzaju placki bądź omlet, podawane z różnymi dodatkami, wedle życzenia. Placki przygotowuje się z mąki kukurydzianej lub pszennej. Tortilla w wielu krajach jest bazą do takich dań jak m.in.: tacos, burrito, enchiladas. Jako tortillę czasem określa się również nachosy, czyli trójkątne chipsy o smaku solonym, serowym lub paprykowym, które również podaje się z różnymi dodatkami.

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: około 20 minut

Składniki:

- 500 g mąki pszennej,

- pół szklanki oleju,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- szczypta soli,

- szklanka ciepłej wody.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i robimy dołek w środku. Wlewamy olej, wsypujemy proszek i sól. Na koniec dodajemy wodę, by wszystko ładnie się skleiło. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Dobre ciasto powinno odchodzić od rąk. Gdy się za bardzo klei dosypujemy trochę mąki. Z ciasta odrywamy kawałek i rozwałkowujemy je na cieniutki placek wielkości średnicy patelni. Placek nie musi być idealnie okrągły :)

ciasto na tortille

placek tortilla

Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy widzimy, że na placku zaczynają robić się bąble, odwracamy go na drugą stronę. Tortilla powinna się podsmażać z każdej strony około minuty.

tortilla placki przepis

Placki najlepiej podawać na ciepło, gdyż później mogą robić się gumowate. Dobrze jest do ich środka włożyć ulubioną sałatkę np. sałatkę z gyrosa, zawinąć i zjeść. W tej wersji można je przygotować wcześniej, a potem tylko podgrzać w piekarniku. Tortillę można również maczać w ulubionym sosie.

...