Omlet na nieco inny sposób, bo z dodatkiem płatków owsianych. Powiedziałabym, że to może nie omlet, a bardziej gruby naleśnik. Słodki, zdrowy i z ulubionymi dodatkami.
Porcja: dla 2 osób
Czas przygotowania: około 20 minut
Składniki:
- jajko,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- łyżeczka oleju,
- 1/3 szklanki mleka,
- dżem i owoce.
Wykonanie:
Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko, mleko, płatki i olej mieszamy. Można łyżką lub za pomocą blendera. Odstawiamy masę, by płatki zmiękły.

W tym czasie z białek ubijamy pianę. Dodajemy ją do masy z płatkami i mieszamy łopatką. Można teraz dodać owoce np. jabłka. Na patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia. Owsiany omlet gotowy.

Na koniec można dodać dżem lub owoce.