Wszyscy wiemy jak trzeba układać naczynia i sztućce na stole przed posiłkiem. Czy jednak zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak układać sztućce po skończonym posiłku? Zwłaszcza gdy jesteśmy w restauracji, na weselu lub przyjęciu? Jak się okazuje większość z nas nie zwraca na to uwagi. A jednak może się to okazać bardzo ważne. Prawidłowe ułożenie sztućców na talerzu jest jasną oznaką dla kelnera co dalej powinien zrobić.
Zapoznajcie się dokładnie z poniższymi znaczeniami savoir vivre danego ułożenia sztućców po jedzeniu, a kolejna wizyta w restauracji nie będzie dla nas niewiadomą (gdy kelner nagle zabierze nam talerz sprzed nosa :) ).
Ułożenie 1

Takie ułożenie świadczy o tym, że mamy przerwę w jedzeniu. Nie trzeba się więc martwić o to, że kelner sprzątnie nam talerz. Te ułożenie daje znać, że wciąż jemy. Nóż układamy po prawej stronie talerza, a widelec po lewej.
Ułożenie 2

Jeśli kładziemy sztućce w ten sposób to znaczy, że chętnie poprosimy o dokładkę lub drugi (czysty) talerz. Takim ułożeniem dajemy znać, że czekamy na kolejne danie. Tu nóż zawsze znajduje się pod spodem, a widelec na nim.
Ułożenie 3

Jeśli danie Wam smakowało, było wyśmienite to kładźcie sztućce po posiłku właśnie tak. Nóż i widelec układamy równolegle jeśli danie po prostu było pyszne.
Ułożenie 4

Posiłek skończony? I nie chcesz już dokładki? Połóż sztućce właśnie tak, a kelner zabierze talerz. W taki sposób komunikujemy kelnerowi, że dziękujemy i właśnie skończyliśmy jeść.
Ułożenie 5

Natomiast jeśli posiłek Wam nie smakował włóżcie nóż w zęby widelca.
Znając te zasady sztućcowego savoir vivre z pewnością nie popełnimy już gafy podczas np. wykwintnej kolacji czy na służbowym spotkaniu.