Podczas przygotowania ciast pewnie nie raz zapomnieliście lub nie wiedzieliście na jaką temperaturę lub na jaki czas ustawić piekarnik. Ja często mam takie takie przepisy, w których np. czas pieczenia nie jest dokładnie określony więc robię to na tzw. "oko". Wtedy czasem wychodzi mi dane ciasto idealnie, czasem jest spieczone za mocno, a czasem muszę je dopiekać kilka razy. Też tak macie?
Dlatego z pomocą sobie i Wam stworzyłam poniższą tabelkę. Znajduje się w niej dany rodzaj ciasta, które chcemy upiec, temperatura piekarnika na jaką należy go nastawić, by ciasto dobrze się upiekło oraz czas pieczenia. Skala temperatury jak i czasu, podana w liczbach od do, wskazuje na grubość ciasta. Jeżeli pieczemy cienkie ciasta lub ciasteczka to temperatura, jak i czas, będą niższe. Jeśli są to grubsze, większe ciasta wtedy zwiększamy również skalę pieczenia.
Rodzaj ciasta |
Temperatura piekarnika w stopniach C |
Czas pieczenia w minutach |
ciasto biszkoptowe |
160 -180 |
35 - 45 |
ciasto drożdżowe |
150 |
20 - 30 |
ciasto francuskie |
250 - 300 |
50 - 60 |
ciasto kruche |
180 - 200 |
20 - 30 |
ciasto piaskowe |
170 - 180 |
30 - 45 |
ciasto piernikowe |
160 - 200 |
40 - 60 |
ciasto ptysiowe |
190 - 200 |
20 - 30 |
W kolejnej tabelce, znajdującej się poniżej, wypisane znajdziecie temperatury piekarnika, jeśli chodzi o jego nagrzewanie.
Określenie temperatury piekarnika |
Temperatura piekarnika w stopniach C |
letni |
130 |
średnio - ciepły |
140 - 150 |
ciepły |
170 - 180 |
średnio - gorący |
190 - 220 |
gorący |
220 - 230 |
bardzo gorący |
240 - 250 |
mocno gorący |
270 - 300 |