revolut
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Podczas przygotowania ciast pewnie nie raz zapomnieliście lub nie wiedzieliście na jaką temperaturę lub na jaki czas ustawić piekarnik. Ja często mam takie takie przepisy, w których np. czas pieczenia nie jest dokładnie określony więc robię to na tzw. "oko". Wtedy czasem wychodzi mi dane ciasto idealnie, czasem jest spieczone za mocno, a czasem muszę je dopiekać kilka razy. Też tak macie?

Dlatego z pomocą sobie i Wam stworzyłam poniższą tabelkę. Znajduje się w niej dany rodzaj ciasta, które chcemy upiec, temperatura piekarnika na jaką należy go nastawić, by ciasto dobrze się upiekło oraz czas pieczenia. Skala temperatury jak i czasu, podana w liczbach od do, wskazuje na grubość ciasta. Jeżeli pieczemy cienkie ciasta lub ciasteczka to temperatura, jak i czas, będą niższe. Jeśli są to grubsze, większe ciasta wtedy zwiększamy również skalę pieczenia.  

Rodzaj ciasta

Temperatura piekarnika w stopniach C

Czas pieczenia w minutach

ciasto biszkoptowe

160 -180

35 - 45

ciasto drożdżowe

150

20 - 30 

ciasto francuskie

250 - 300

50 - 60

ciasto kruche

180 - 200

20 - 30

ciasto piaskowe

 170 - 180

30 - 45 

ciasto piernikowe

160 - 200 

40 - 60 

ciasto ptysiowe

190 - 200 

20 - 30 

W kolejnej tabelce, znajdującej się poniżej, wypisane znajdziecie temperatury piekarnika, jeśli chodzi o jego nagrzewanie.

Określenie temperatury piekarnika

Temperatura piekarnika w stopniach C

letni

130

średnio - ciepły 

140 - 150 

ciepły 

170 - 180 

średnio - gorący 

190 - 220 

gorący 

220 - 230 

bardzo gorący 

240 - 250 

mocno gorący 

270 - 300 

...