Sztućce to przedmioty kuchenne, który każdy z nas ma w swojej kuchni. Często zdarza się, że kupujemy całą zastawę/komplet sztućców lub dostajemy ją w prezencie np. ślubnym czy z okazji rocznicy. W takim komplecie jest ich bardzo dużo, lecz korzystamy tylko z tych, które "znamy", wiemy do czego i jak ich użyć. Dlatego też zwykłe sztućce kuchenne zainspirowały mnie do napisania tego artykułu i wymienienia co jest do czego.
Na początek zestaw standardowy, używany w kuchni codziennie przez każdego z nas. Jest to oczywiście łyżka stołowa do zupy, nóż do krojenia lub smarowania, widelec oraz mała łyżeczka deserowa do kawy/herbaty oraz mały widelec do ciast i deserów. Przeznaczenia tych rzeczy chyba nie muszę bardziej wyjaśniać.

Następnie w zastawie mamy szczypce do cukru w kostkach oraz łopatka do nakładania ciasta.

Kolejna partia rodzaju sztućców to łyżki wazowe. Pierwsza z nich to chochelka do nalewania zup, a druga to łyżka do sosów.

Teraz przechodzę do (być może) mniej znanych sztućców. Są nimi: widelczyki z dwoma zębami, które służą jako widelczyki do jedzenia ślimaków, a także łyżka, której możemy użyć do serwowania np. przystawek. Jest ona nieco mniejsza od łyżki stołowej.

I na sam koniec łyżka do podawania dań głównych i łyżko - widelec, który jest pomocny przy nakładaniu sałatek. Służy również jako widelec do ostryg.
