1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Słoneczna pizza, bo w kształcie słońce, dlatego tak ją nazwałam. Chociaż przypomina też kwiat czy gwiazdę... Nieważne, każdy z Was może nazwać ją jak chce. W każdym razie jest pyszna i łatwiejsza do podania niż tradycyjna pizza. Można odrywać każdy jej promyk, maczać w ulubionym sosie i zajadać, albo dostać się do samego środka słonecznej pizzy :)

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 45 - 50 minut z pieczeniem

Składniki:

- ciasto na pizzę,

- 6 - 8 plasterków sera,

- 6 - 8 plasterków szynki,

- 2 małe cebulki,

- 6 - 8 pieczarek,

- majonez,

- ketchup.

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na pizzę. Link podałam w składnikach. Ja akurat do tej pizzy użyłam gotowego mrożonego ciasta do pizzy. Rozmroziłam tylko wcześniej w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto również urosło i zrobiło się mięciutkie. Ciasto trzeba podzielić na pół, a następnie z każdej połowy rozwałkować na kształt koła. Wielkość zależy od Was. Idealne koło można wyciąć przykładając do rozwałkowanego ciasta okrągły talerz lub ramę od okrągłej foremki (tortownicy). 

składniki na pizzę

Cebulkę, szynkę i ser kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy z wierzchniej skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie przesmażamy cebulkę, a po niej pieczarki. Wszystkie wymienione w tym kroku składniki dokładnie mieszamy w jednej misce. Pod koniec dodajemy majonez i ketchup. 

Na pierwszym, okrągłym, rozwałkowanym spodzie do pizzy kładziemy farsz. Najpierw dookoła, zostawiając około 2 - 3 cm odstępu od brzegu ciasta, a potem resztę farszu na środek. Jeśli zrobicie za dużo farszu i zostanie Wam go to możecie spokojnie go zamrozić i ponownie użyć do kolejnej pizzy. Można też, jeśli zostanie Wam ciasto na pizzę, po wykrojeniu dwóch kół, zrobić małe okrągłe placki i wyłożyć na nie pozostały farsz. W ten sposób będziecie mieć mini pizze

okrągła pizza

Następnie placek z farszem przykrywamy drugim, okrągłym, rozwałkowanym plackiem. Na środku kładziemy szklankę lub miseczkę, tak by objęła farsz, który jest w środku. Lekko dociskamy szklankę. Dociskamy również brzegi obu placków pizzy za pomocą widelca. 

Teraz pora na utworzenie słoneczka. Za pomocą noża kroimy 3 - 2 cm paski od szklanki na zewnątrz. Myślę, że zdjęciu poniżej dokładnie to widać. W ten sposób powstaną nam promyczki. Później każdy promyczek odwracamy farszem do góry.

pizza słoneczko

Już można wstawiać ją do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy jak standardową pizzę około 20 - 25 minut. A potem to co najlepsze ... jedzenie :)

pizza inaczej

...