pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

domowa pizza

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Przepis na pyszną pizzę, którą przygotujesz w kilka chwil. Zapamiętaj przepis na ciasto, a dodatki wybierz sam, takie jakie lubisz najbardziej i ciesz się smakiem domowej pizzy.

Kiedyś pizza nie cieszyła się dużym zainteresowaniem w naszych domach. Przeważnie kojarzyła się z wyjściem do pizzerii lub restauracji. Obecnie można ją przygotować w domu, gdyż przepisów na pizzę jest tyle ilu ludzi - każdy ma swoje własne upodobania. Jak wiemy przybyła do nas z Włoch. Ponieważ jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, zaliczana jest do dań typu fast food.  Słowo to oznacza mniej więcej, tyle co placek z ciasta drożdżowego ( a właściwie z makaronowego, gdyż z drożdżowego robi się focaccię), polanego sosem i posypanego serem oraz ziołami. Placek wypieka się w piecach i podaje zazwyczaj na gorąco. 

Porcja: dla 3 - 4 osób

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki:

- 2,5 - 3 szklanki mąki (koniecznie przesianej, aby była bardziej puszysta),

- łyżeczka soli,

- pół kostki drożdży,

- łyżeczka cukru,

- 3 łyżki oleju lub oliwy,

- pół szklanki ciepłej wody,

- starty ser,

- szynka lub inna wędlina,

- majonez,

- ketchup, 

- dodatki (przyprawy, pieczarki, papryka, oliwki itp.) 

Wykonanie: 

Zaczynamy od rozdrobnienia drożdży z cukrem. Ja dolewam jeszcze do nich łyżkę lub dwie ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, by urosły na około 10 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę na stolnicę. Dodajemy do niej sól oraz olej. Możemy też w tej właśnie chwili przygotować sobie resztę składników na pizzę, czyli ser, szynkę, pieczarki, paprykę, to co najbardziej lubimy. W tej chwili także można już włączyć piekarnik, by się nagrzewał.

Gdy drożdże nam już wyrosną, delikatnie dodajemy je do mąki, dolewamy troszkę wody i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je około 10 - 15 minut. Następnie można je jeszcze odstawić na kilka chwil, by jeszcze podrosło, ale ja od razu kładę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na gotowe ciasto kładziemy 2 łyżki majonezu i dwie łyżki ketchupu lub ulubiony sos do pizzy. Ja posypuję jeszcze na to bazylię suszoną lub świeżą, jeśli akurat mam. Potem kładę kolejno wybrane składniki. Jeśli rozwałkujecie ciasto za bardzo i powstanie gruby brzeg, to warto wypełnić go serem. Wtedy będzie on smaczniejszy. Wstawiam do piekarnika na około 15 - 20 minut i gotowe.

ciasto na pizze

domowa pizza przepis

...