seohost
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

omlet z bitą śmietaną

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Lubicie omlety? Ja lubię i zazwyczaj kupuję je w cukierni albo w sklepie, jak najdzie mnie ochota na coś bardzo słodkiego, puszystego i lekkiego. Tyle, że nie lubię w nich tego, że zawsze się ubrudzę nadmiarem śmietany i wolałabym, żeby było jej mniej. 

Dlatego zdecydowałam się zrobić taki omlet sama. Myślałam, że jest to trudniejsze do wykonania, ale ... nie taki diabeł straszny. Byłam tylko trochę zdziwiona, że się go smaży, a nie piecze, ale wyszedł pyszny. 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: około 20 minut

Składniki:

- 3 jajka,

- 25 g mąki pszennej,

- 15 g masła, może też być olej,

- Śnieżka,

- łyżeczka cukru waniliowego,

- cukier puder.

Wykonanie:

Na początku oddzielmy białka od żółtek i białek ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i mąką. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie łączymy wszystko za pomocą szpatułki. 

Rozgrzewamy patelnię i topimy na niej masło lub wlewamy olej. Wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy z obu stron do zarumienienia. 

omlet

Przygotowujemy Śnieżkę, według przepisu na opakowaniu. Na połowę omleta wykładamy ubitą Śnieżkę, tyle ile chcemy (można też dodać owoce), a następnie posypujemy cukrem pudrem

omlet na słodko

...