Chyba każdy z nas pamięta smak mleczka w tubce. Pyszne, bardzo słodkie mleczko w kolorowych tubkach z kotkiem lub krówką umilało nam chwile dzieciństwa. Dziś napiszę przepis, który znalazłam na jednej ze stron internetowych. Trochę go jednak przekształciłam, by bardziej przypominał mi smak dawnego mleczka.
Porcja: dla 1 - 2 osób
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki:
- troszkę więcej niż szklanka mleka,
- 3/4 szsklanki cukru,
- 1 - 1,5 łyżki masła,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Do dość wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy do niego cukier i czekamy aż wszystko się podgrzeje. Następnie dodajemy masło i sól. Wszystko mieszamy od czasu do czasu do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gdy cała masa zaczynie nam się robić bardziej gęsta, należy mieszać intensywnie przez cały czas, by nic nam nie wykipiało. Ważne jest, by wszystko gotować na małym bądź średnim ogniu.
Gotowe mleczko zdejmujemy z ognia po uzyskaniu żółtawego, beżowego koloru i konsystencji mleczka w tubce. Ja przelałam całość do miseczki i odczekałam, aż ostygnie. Można również przykryć mleczko folią i wstawić do lodówki. Deser wyszedł wspaniały i przepyszny. Poniżej zamieszczam zdjęcia z przygotowania krok po kroku.