pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

krążki jabłkowe w naleśniku

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Szybka i smakowita przekąska z ciastem naleśnikowym w roli głównej. Przepis na inne, niż tradycyjne, naleśniki. Danie to jest idealne na drugie śniadanie lub wczesną kolację. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. A teraz parę słów o samych jabłkach.

Jabłka wykorzystywane są w kuchni na wiele milionów sposobów. Najszybciej zjemy je oczywiście "na surowo", jako przekąskę, ale sposób który chcę Wam dziś pokazać jest równie szybki. Wracając do jabłek to, przeciętne, średniej wielkości jabłko waży około 150 gramów. Jabłka (jak wszystkie owoce) zawierają dużo witamin. Są to m.in.: witamina C, pektyna, kwercetyna, fruktoza, a także spora ilość błonnika. Można je spożywać zarówno, gdy skórka jest jędrna i twarda, jak i wtedy, gdy jest miękka i pomarszczona. Po jej obraniu jabłko w środku jest dobre. A dlaczego jabłka po obraniu szybko stają się ciemne, nie są już białe? Dzieje się tak, ponieważ do miąższu jabłka dostaje się do niego tlen. Poprzez takie utlenianie jabłko zmienia swój kolor na brązowy. Do najbardziej znanych odmian jabłek należą:

antonówka, która pochodzi z Rosji,

cortland, jabłoń zimowa należąca do odmian późnozimowych,

jonagold i jonatan, jabłoń domowa pochodząca ze Stanów Zjednoczonych,

lobo i Mcintosh, pochodząca z Kanady,

papierówka, pochodząca z rejonów nadbałtyckich,

rubin i szampion, pochodząca z Czech.

Porcja: dla 1 osoby

Czas przygotowania: około 20 minut

Składniki:

- średniej wielkości jabłko,

- pół szklanki mąki,

- jajko,

- około pół szklanki mleka,

- szczypta soli,

- woda.

Wykonanie:

Ze wszystkich składników, prócz jabłka, przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Nie może być ono za rzadkie wtedy dosypcie mąki), ani za gęste (wtedy dolejcie mleka). Składniki możecie wymieszać dokładnie trzepaczką lub zmiksować. 

Jabłko dokładnie myjemy. Jeśli nie lubicie skórki to można je teraz obrać. Następnie kroimy na plasterki o grubości około pół centymetra. W  środku każdego krążka wykrawamy dziurkę, za pomocą kieliszka.

Następnie maczamy jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym i smażymy do zarumienienia z obu stron. Przekąskę podajemy z cukrem pudrem lub z serkiem wiejskim bądź twarogowym

jabłko w naleśniku

...