pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

domowe czekoladki

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Jeśli jesteście wielbicielami kucharzenia to pamiętajcie o tym, by nigdy nie wyrzucać plastikowych opakowań po czekoladkach lub ciastkach. Mi bardzo często się one przydają. Dziś pokażę Wam jak wykorzystam jedne z nich do stworzenia własnych czekoladek.

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: 10 minut + czas w lodówce

Składniki:

- biała czekolada,

- kolorowa posypka.

Wykonanie:

Do pustej foremki po bombonierce wsypujemy na dno trochę kolorowej posypki. Można również użyć posypki czekoladowej lub kolorowych cukierków. 

posypka

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub a kąpieli wodnej. Ja rozpuściłam w mikrofali. Czekoladę łamiemy na kawałki, a następnie wstawiamy do mikrofali na pełną moc na około 30 sekund. Potem wyjmujemy, mieszamy i znów na 30 sekund. Mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Następnie zalewamy czekoladą posypkę w formie.

biała czekolada

Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy czekoladki z formy. Jeśli nie chcą wyjść to wyciśnijcie je od dołu.

...