1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Przepis na obiad, w dwóch wersjach: na surowo i nie na surowo :) W pierwszej wersji wszystkie składniki po prostu wrzucacie na naczynia, zaś w drugiej zanim je wrzucicie trzeba je nieco podgotować. Zobaczcie cały przepis i sami wybierzcie swoją wersję.

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: wersja 1 - około 1,5 godziny, wersja 2 - około 30 - 40 minut

Składniki:

- 2 szklanki wody,

- margaryna do wysmarowania naczynia,

- szklanka ryżu,

- szczypta Kucharka,

- szczypta papryki słodkiej mielonej,

- pierś z kurczaka,

- 4 - 5 pieczarek,

- 1 papryka (opcjonalnie),

- majonez. 

Wykonanie:

Ja zrobiłam to danie w wersji 2, więc taką też wersję opiszę. Pod tym wpisem podam przepis na wykonanie tego dania w wersji 1. A więc najpierw zagotowałam wodę, a następnie do niej dodałam ryż. Chciałam, by był al dente. Pierś z kurczaka dokładnie umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Następnie przyprawiłam i obsmażyłam z każdej strony. Pieczarki pokroiłam w kostkę i również podsmażyłam.

Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem. Wsypałam do niego ryż, następnie oddałam pieczarki i pierś z kurczaka. Całość dokładnie przykryłam warstwą majonezu. Całość wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 180 stopni C na około 15 -20 minut.

ryż pierś majonez

Majonez po upieczeniu, w konsystencji i smaku, przypomina nieco ser :)  Tak przygotowany obiad możecie podawać z posiekaną sałatą lodową

zapiekanka z ryżem i kurczakiem

wersji 2 natomiast naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie wlewamy wodę, wsypujemy ryż (surowy!), przyprawiamy, dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę (surową!), pieczarki i wszystko smarujemy majonezem. Pieczemy wtedy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. 

...