pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

zapiekanka ziemniaczki

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Ziemniaki jadamy codziennie, zwłaszcza do obiadu. Podajemy je głównie gotowane lub pieczone z różnymi sosami. Zajadamy je również w formie frytek do dań mięsnych lub rybnych, albo po prostu same. Dziś podam przepis na zapiekankę z ziemniaków, która może być zarówno obiadem, jak i kolacją.

Wszyscy bardzo dobrze znamy ziemniaki, ponieważ jadamy je praktycznie od urodzenia. Ale czy każdy z nas wie skąd tak właściwie się wzięły? A mianowicie z Andów i mają już około 8 tysięcy lat. Do Europy przywieziono go dopiero w XVI wieku. Obecnie jest on zaliczany do roślin uprawnych.  Zbadano, iż przeciętnie człowiek zjada około 33 kg ziemniaków rocznie w każdej postaci. W wielu różnych rejonach Polski roślina ta ma różne nazwy. I tak np. na Śląsku (ale również słychać to w całym kraju) używa się nazwy kartofel, w poznańskiej gwarze jest to pyra, w góralskiej grula, na Kaszubach to bulwa. Mieszkańcy zachodniego Podhala mówią na niego rzepa, w Orawie swapka, a na Śląsku Cieszyńskim ziemniaka nazywają ziymiok. Zatem, tak jak różne są jego nazwy, tak różne dania można z niego przygotować. 

Porcja: dla 3 - 4 osób

Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

- około kilograma ziemniaków (to według uznania, jeśli lubicie ziemniaki mozna dodać więcej),

- kilka plasterków szynku lub innej wędliny,

- około 30 dag sera (starty lub w plastrach),

- sól, pieprz do smaku,

- ketchup.

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki i wstawiamy w całości do osolonej wody na około 15 minut. Ja tak robię, żeby mieć pewność, że podczas smażenia żaden ziemniak nie będzie twardy. Po tym czasie wyjmujemy kolejno ziemniaki z wody i kroimy je w plasterki (cienkie lub grubsze). Układamy je na spodzie patelni z łyżką oleju. Można również obrać ziemniaki, pokroić je i od razu podsmażać na patelni, ale wtedy trzeba dłużej czekać, aż wszystko zrobi się miękkie.

Ziemniaki można od czasu do czasu przemieszać. Następnie, gdy już czujemy, że są miękkie dodajemy wędlinę oraz ser. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do czasu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie zdejmujemy zapiekankę z ognia i możemy już nakładać sobie gotowe danie. Do smaku można również polać zapiekankę ketchupem lub sosem.

zapiekane ziemniaki

zapiekanka ziemniaczana

...