1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a chcielibyście zrobić coś nowego i smacznego, to polecam dzisiejszy przepis na łazanki. To danie, które nie zabierze dużo czasu oraz którego możecie zrobić więcej, by móc jeść je jeszcze następnego dnia. 

Głównym jego składnikiem jest kapusta oraz makaron łazanki. Makaron taki ma kształt malutkich kwadracików. Możecie go kupić w każdym sklepie lub zrobić samodzielnie. By łazanki w pełni były gotowe do jedzenia dodaje się do makaronu boczek lub słoninę, która musi być przesmażona. Do tego dochodzą jeszcze inne dodatki: mięso lub zioła. 

Porcja: dla 4 osób (na dwa dni)

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Składniki:

- 1 kg kapusty kiszonej,

- 30 dag słoniny lub boczku,

- około 0,5 kg dowolnego mięsa lub kiełbasy (ja dodałam żeberka surowe),

- łyżeczka majeranku,

- inne przyprawy wg uznania.

Wykonanie:

Łazanki zaczynamy przygotowywać od kapusty. Przed włożeniem jej do garnka, należy ją posmakować. Jeśli jest za kwaśna to polecam wypłukanie jej na sitku i dopiero teraz włożenie do garnka. Jeśli jest w sam raz od razu możecie włożyć ją do garnka. Do niej wrzucamy podsmażoną słoninkę, ale bez tłuszczu lub boczek, a także mięso bądź kiełbasę. Tłuszcz dodamy na samym końcu, jeśli będzie nam się wydawało, że łazanki są zbyt suche. Na koniec dodajemy majeranek. Wszystko gotujemy około godzinki na małym ogniu.

Teraz pora na makaron. Jeśli natomiast kupujecie gotowy to postępujecie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po godzinie, gdy nasze mięso jest już gotowe, a kapusta miękka, dodajemy do niej makaron i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy też tłuszcz, który wytopił nam się ze słoniny. Ważne, żeby wlać go tylko tyle ile potrzeba. Tak, żeby łazanki nie były zbyt suche, ale też żeby nie ociekały tłuszczem. Tak przygotowane i wymieszane danie, kładziemy na talerze. Całość można ozdobić natką pietruszki.

łazanki przepis

...