1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Przepis na pyszne roladki z ciasta drożdżowego. Dostałam go od mojej kuzynki i postanowiłam spróbować je zrobić. Przyznam, że mi wyszły trochę inaczej niż jadłam u niej, ale też są pyszne :) 

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 60 minut

Składniki:

- około pół kg mąki,

- około pół litra mleka,

- pół szklanki oleju,

- 1 opakowanie cukru waniliowego,

- 4 żółtka,

- pół kostki drożdży,

- 2 łyżeczki cukru,

- powidła śliwkowe lub inne lub marmolada twarda.

Wykonanie:

Na początku rozdrabniamy drożdże razem z 2 łyżeczkami cukru i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie na stolnicę przesiewamy mąkę. Wyrabiamy w miseczce żółtka z cukrem waniliowym i dodajemy je do mąki. Gdy wyrosną drożdże dodajemy je do mąki z żółtkami. Do tego wlewamy mleko i delikatnie wyrabiamy ciasto. Na sam koniec dolewamy olej i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

Takie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Smarujemy je powidłami, marmoladą lub czym chcecie.  Zawijamy je w rulonik, tworząc roladkę. Tak przygotowaną roladę smarujemy z wierzchu białkiem pozostałym z jajek. Kroimy roladę na około 2-centymetrowe plastry i układamy na blasze do pieczenia. Możecie również pokroić ją po upieczeniu. Wstawiamy do pieca na około 20 - 30 minut, aż się zrumienią. Całość można posypać cukrem pudrem. 

ciastka ze śliwkami

...