pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

ciastka czekoladowe kruche

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Kruche ciasto to coś co lubię. Można z niego zrobić nie tylko ciasta, ale również różnego rodzaju ciasteczka. Ciasto takie lubię mieć zawsze przygotowane, bo nigdy nie wiem kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Zazwyczaj robię więcej ciasta kruchego i część mrożę. Mrożone nadaje się równie dobrze jak te przygotowane od razu.

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 30 minut (jeśli mamy gotowe ciasto)

Składniki:

- ciasto kruche,

- pół tabliczki czekolady gorzkiej,

- łyżka mleka,

- 2 łyżki masła,

- cukier waniliowy lub cukier gruboziarnisty,

- jajko.

Wykonanie:

Porcję ciasta kruchego rozwałkowujemy na cienki placek, ale nie może być zbyt cieki. Najlepsza grubość to około 1 cm. Następnie za pomocą szklanki wycinamy z niego koła, zaś za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze kółeczka w kołach. Ważne! Kół dużych, jak i kół z dziurką musi być taka sama ilość! Roztrzepujemy jajko w za pomocą pędzla smarujemy tylko koła z dziurką, a następnie posypujemy je cukrem waniliowym lub cukrem zwykłym gruboziarnistym.

kruche ciasteczka

Ciasteczka wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, by zarumieniły się. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodając do niej masło i mleko. Upieczone ciasteczka odstawiamy na kilka chwil do wystudzenia. Gdy czekolada nam się dokładnie rozpuściła, smarujemy ciasteczko bez dziurki czekoladą, a następnie nakładamy na nie ciasteczko z dziurką. 

ciastko z oczkiem

Tak postępujemy z pozostałą ilością ciasteczek. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce, by czekolada stężała. Ciasteczka można również schować na kilka minut do lodówki. 

...