pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

herbatniki maślane

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Ciasteczka, która każdy dobrze zna. Małe, kruche, czasami słodkie. Najlepiej smakują, gdy macza się je w gorącej herbacie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na domowe herbatniczki.

Nazwa tych ciastek wzięła się stąd, iż były one podawane jako dodatek do herbaty. W Anglii określa się je jako biscuit, zaś w Ameryce jako cookie. Herbatniki dzieli się na laminowane i nie laminowane. Te pierwsze to np.krakersy, zaś nie laminowane to cała reszta ciasteczek suchych jak i tych przekładanych kremem. Herbatniki są produktem, który łatwo przechowywać i przenosić. Dodatkowo długo zachowują swoją świeżość.  

Porcja: dla wszystkich

Czas przygotowania: około 30 minut + 2 godziny w lodówce

Składniki:

- 125 g miękkiego masła,

- 125 g cukru,

- szczypta soli,

- jajko,

- 200 g mąki,

- proszek do pieczenia, 

- cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Wykonanie: 

Masło łączymy z cukrem, solą i jajkiem.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę maślaną. Zagniatamy masę na gładkie i jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na dwie godziny do lodówki

Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Dla ozdoby można ozdobić brzegi herbatniczków za pomocą widelca. Ciasteczka układamy na blasze w odstępach, by się nie posklejały. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni C przez około 8 - 10 minut. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi około 35 ciasteczek.

ciasto herbatniki

...