Ciasteczka, która każdy dobrze zna. Małe, kruche, czasami słodkie. Najlepiej smakują, gdy macza się je w gorącej herbacie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na domowe herbatniczki.
Nazwa tych ciastek wzięła się stąd, iż były one podawane jako dodatek do herbaty. W Anglii określa się je jako biscuit, zaś w Ameryce jako cookie. Herbatniki dzieli się na laminowane i nie laminowane. Te pierwsze to np.krakersy, zaś nie laminowane to cała reszta ciasteczek suchych jak i tych przekładanych kremem. Herbatniki są produktem, który łatwo przechowywać i przenosić. Dodatkowo długo zachowują swoją świeżość.
Porcja: dla wszystkich
Czas przygotowania: około 30 minut + 2 godziny w lodówce
Składniki:
- 125 g miękkiego masła,
- 125 g cukru,
- szczypta soli,
- jajko,
- 200 g mąki,
- proszek do pieczenia,
- cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Wykonanie:
Masło łączymy z cukrem, solą i jajkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę maślaną. Zagniatamy masę na gładkie i jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Dla ozdoby można ozdobić brzegi herbatniczków za pomocą widelca. Ciasteczka układamy na blasze w odstępach, by się nie posklejały. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni C przez około 8 - 10 minut. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi około 35 ciasteczek.
