pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

ciasteczka francuskie

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Dziś przygotowałam słodkie trójkąciki z nadzieniem jabłkowym. Jeśli mamy gotowe ciasto francuskie, to przygotowanie zajmie nam naprawdę kilka minut.

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 20 - 30 minut + około 20 minut pieczenie

Składniki:

- porcja ciasta francuskiego,

- około 5 - 6 jabłek,

- cukier i cynamon lub gotowy cukier cynamonowy,

- jajko.

Wykonanie:

Jabłka dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż zmiękną. Dodajemy cukier i cynamon wg uznania. Ja dodałam łyżeczkę cynamonu i około pół szklanki cukru. Przepis na przyrządzenie jabłkowego farszu. 

Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania. Można je rozwałkować, by było większe i utworzyło kwadrat, gdyż wtedy łatwiej będzie nam je dzielić na równe części. Tniemy ciasto na równe kwadraty. Jajko rozmącamy i smarujemy nim brzegi każdego kwadratu. Na środek wykładamy porcję usmażonych jabłek. Następnie ciasto składamy na pół tworząc kwadrat. Za pomocą widelczyka do ciasta dokładnie dolepiamy boki. Dzięki temu brzegi nam się nie rozkleją i francuskie ciasteczko będzie ładniej wyglądało.

jablka w cieście francuskim

Każdy trójkącik nacinamy lekko nożem na środku. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie smarujemy je jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na około 20 minut, aż się zarumienią.

ciasto francuskie przepis

Gotowe trójkątne ciasteczka z jabłkami najlepiej jeść, gdy nieco przestygną, ale nie będą zimne, gdyż wtedy ciasto staje się wilgotne. Zaś zaraz po upieczeniu jest kruche, najlepsze.

...