Za trzy dni każdy z nas zasiądzie przy wigilijnym stole. Kosztować będziemy wielu potraw (niekiedy dwunastu), kompotu z suszu, pysznych ryb i zup. Po kolacji przyjdzie czas na to, co najmłodsi lubią najbardziej, czyli prezenty. A potem czeka nas jeszcze świąteczny deser. Tradycyjne ciasta i ciasteczka, jak makowiec, keks czy pierniczki, nie muszą być jedynymi słodkościami na stole. Zadbajcie o świąteczny wygląd ciasteczek i przygotujcie bożonarodzeniowe gwiazdki. Możecie ustawić je na stole, by częstowali się nimi wszyscy lub możecie ładnie je zapakować i dać bliskim jako prezent.
Porcja: dla wszystkich
Czas przygotowania: około 45 minut
Składniki:
- 200 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 140 g cukru pudru lub drobnego cukru,
- 350 g mąki pszennej,
- 3 łyżki mleka.
Wykonanie:
Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy je do miski z kakao oraz z przesianą mąką. Następnie dosypujemy cukier oraz dolewamy mleko. Dokładnie mieszamy składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremki do wykrawania w kształcie gwiazdki, wycinamy z ciasta gwiazdki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Z tej porcji wychodzi około 50 gwiazdek. Upieczone ciasteczka można polukrować, posypać cukrem pudrem lub mogą być świetnym prezentem na święta.
