seohost
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

biszkopty

1 odpowiedź

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Bardzo prosty przepis na pyszne biszkopty, który znalazłam w starej książce kucharskiej. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco zmieniła i zrobiła po swojemu. Wykonanie tych ciasteczek zajmuje dosłownie parę minut, więc z pewnością taki przepis ucieszy nie jedną, zapracowaną gospodynię domową. 

Biszkopty, jak wiemy, są dobrą przekąską zwłaszcza gdy jesteśmy chorzy. Świetnie wtedy zastępują suche i twarde sucharki. Można je również wykorzystywać w różnego rodzaju ciastach jako spód (bazę). Mogą one być również traktowane jako przekąska dla dzieci zamiast czekoladowych batoników czy chipsów lub można zblendować biszkopty z bananem i jabłkiem na wspaniały mus i podać je dzieciom właśnie w takiej formie. Ja dziś podam przepis na ciastka biszkoptowe, a jak je wykorzystacie to zależy już tylko od Was. 

Porcja: dla 4 - 6 osób

Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

- 2 jajka,

- szczypta soli,

- 2 łyżki cukru,

- 1/2 opakowania cukru waniliowego,

- 2 łyżki mąki,

- aromat do ciasta (opcjonalnie).

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Sól, wbrew pozorom, pozwala wydobyć słodki smak z ciast. Następnie do piany dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy dokładnie. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek i dokładne ich połączenie ze słodką pianą. 

Na sam koniec dodajemy mąkę i aromat do ciast, jeśli go używamy. Wszystko miksujemy po raz ostatni. Za pomocą łyżki wykładamy małe krążki na blasze do pieczenia. Warto wcześniej wyłożyć blachę papierem lub dobrze ją wysmarować masłem. Kształt Waszych biszkoptów może być dowolny, nie muszą to być okrągłe ciastka. 

ciasto na biszkopty

Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut w temperaturze 150 - 170 stopni C. Po upieczeniu wykładamy je na drewniane denko lub deskę.Gotowe można posypać cukrem pudrem, choć są słodkie same w sobie. 

...