Idealna na ciepłe dni lata i nie tylko. Prosta w przygotowaniu, pyszna w jedzieniu i zdrowa dla organizmu.
Pasty kanapkowe to dość często używane przez nas smarowidło, z którego najlepsza (podobno) i najczęściej używana jest pasta orzechowa, znana również jako masło orzechowe. Do przygotowania własnej pasty można używać praktycznie każdego składnika, który tylko przyjdzie Wam do głowy. Najpopularniejszymi z past są: pasta jajeczna oraz pasta rybna, często gotowe do kupienia w każdym sklepie. Ja zachęcam do wykonania jej samodzielnie.
Pasta jajeczna
Porcja: dla 2 - 3 osób
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
- 3 - 4 jajka ugotowane na twardo,
- majonez,
- sól i pieprz,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek rzodkiewek,
- kilka liści sałaty lodowej.
Wykonanie:
Na początek wstawiamy jajka do wody i gotujemy je na twardo (około 20 minit). Następnie studzimy w zimnej wodzie. Najlepiej żeby trochę poleżały w niej. My w tym czasie dokładnie płuczemy liście sałaty, myjemy szczypior i rzodkiewkę. Do miski dodajemy porwane na drobne części liście sałaty. Następnie dokładnie obieramy jajka ze skorupek i kroimy je na krajalnicy do jajek. Można również pokroić jajka nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy je do sałaty i dokładnie mieszamy.

Kolejnym krokiem będzie pokrojenie w plasterki (lub kostkę jak wolicie) rzodkiewki oraz posiekanie szczypiorku. Te składniki również dodajemy do sałaty z jajkiem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Natomiast, aby całość naszej pasty jajeczno - warzywnej była spójna dodajemy 2 - 4 (lub więcej jeśli lubicie) łyżki majonezu. Teraz tylko pozostaje nam dokładnie wszystko wymieszać. Kromki chleba smarujemy również majonezem lub masłem, na nie nakładamy pastę i jemy :)
