4 odpowiedzi

odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez użytkownika

Idealna na ciepłe dni lata i nie tylko. Prosta w przygotowaniu, pyszna w jedzieniu i zdrowa dla organizmu.

Pasty kanapkowe to dość często używane przez nas smarowidło, z którego najlepsza (podobno) i najczęściej używana jest pasta orzechowa, znana również jako masło orzechowe.  Do przygotowania własnej pasty można używać praktycznie każdego składnika, który tylko przyjdzie Wam do głowy. Najpopularniejszymi z past są: pasta jajeczna oraz pasta rybna, często gotowe do kupienia w każdym sklepie. Ja zachęcam do wykonania jej samodzielnie. 

Pasta jajeczna

Porcja: dla 2 - 3 osób

Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

- 3 - 4 jajka ugotowane na twardo,

- majonez,

- sól i pieprz,

- pęczek szczypiorku,

- pęczek rzodkiewek,

- kilka liści sałaty lodowej.

Wykonanie:

Na początek wstawiamy jajka do wody i gotujemy je na twardo (około 20 minit). Następnie studzimy w zimnej wodzie. Najlepiej żeby trochę poleżały w niej. My w tym czasie dokładnie płuczemy liście sałaty, myjemy szczypior i rzodkiewkę. Do miski dodajemy porwane na drobne części liście sałaty. Następnie dokładnie obieramy jajka ze skorupek i kroimy je na krajalnicy do jajek. Można również pokroić jajka nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy je do sałaty i dokładnie mieszamy.

pasta jajeczna

Kolejnym krokiem będzie pokrojenie w plasterki (lub kostkę jak wolicie) rzodkiewki oraz posiekanie szczypiorku. Te składniki również dodajemy do sałaty z jajkiem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Natomiast, aby całość naszej pasty jajeczno - warzywnej była spójna dodajemy 2 - 4 (lub więcej jeśli lubicie) łyżki majonezu. Teraz tylko pozostaje nam dokładnie wszystko wymieszać. Kromki chleba smarujemy również majonezem lub masłem, na nie nakładamy pastę i jemy :)

pasta warzywna

komentarz 8 grudnia 2016 przez użytkownika

Pasta z paprykarza

Składniki:

- paprykarz (ja miałam z łososiem),

- majonez,

- 2 jajka,

- ogórek kiszony. 

Wykonanie:

Jajka ugotowane na twardo siekamy drobno. Następnie do miseczki dodajemy 2 łyżki paprykarzu, jajka oraz około 1-2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy. 

Taką pastą smarujemy kanapki, a do smaku możemy położyć na niej kiszonego ogórka. 

kanapki z pastą z jajka, majonezu i paprykarzu i ogórka kiszonego

odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez użytkownika

Pasta z gotowanego mięsa z rosołu

Ciekawą propozycją może też okazać się pasta mięsna. By ją zrobić przygotujcie:

- 200 g gotowanego mięsa,

- 4 łyżeczki oleju,

- pół pęczka szczypiorku,

- 10 dag ogórków kiszonych,

- musztardę,

- pieprz.

Wykonanie:

Mięso rozdrabniamy za pomocą blendera. Ogórki obieramy i drobno siekamy. Szczypiorek myjemy, odsączamy i siekamy. Wszystko łączymy z mięsem. Dodajemy olej, musztardę i pieprz do smaku, mieszamy i gotowe. 

składniki na mięsną pastę

pasta kanapkowa z mięsem i ogórkami

pasta mięsna

odpowiedź 7 marca 2019 przez użytkownika

Pasta z pieczarek

Składniki:

- 5-6 pieczarek,

- cebulka,

- masło,

- pół szklanki pestek słonecznika (opcjonalnie),

- sól, pieprz.

Wykonanie:

Cebulkę siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy umyte, obrane i posiekane pieczarki. Smażymy, a potem studzimy. Dodajemy słonecznik i całość miksujemy w blenderze. Doprawiamy do smaku. 

odpowiedź 7 marca 2019 przez użytkownika

Pasta ziołowa

Składniki:

- 200 g twarożku śmietankowego,

- 4 łyżki posiekanych ziół (natka, koperek, mięta),

- odrobina skórki z cytryny,

- sól, pieprz.

Wykonanie:

Twarożek mieszamy z wybranymi ziołami (może też być mieszanka wszystkich wymienionych ziół), dodajemy skórkę z cytryny i doprawiamy, Mieszamy i smarujemy taką pastą kanapki. 

...