pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

szarlotka z lodami

1 odpowiedź

odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez użytkownika

Zastanawiałam się nad tytułem dzisiejszego wpisu. Lepiej użyć słowa szarlotka czy jabłecznik? To pierwsze raczej nie pochodzi z języka polskiego, więc koniec końców wybór padł na jabłecznik. A ponieważ wpis dotyczy naszych polskich jabłek to jabłecznik pasuje tu idealnie. A pozostając dalej w narodowej tematyce, przy okazji pieczenia ciasta, używamy owoców od polskich sadowników i tym samym wspieramy ostatnio głośną akcję "Jedz jabłka"

Przepis ten pochodzi z książki przepisów mojej mamy, ale chciałam w nim coś zmienić. Ciasto jest jednak tak pyszne, że nie dodawałam, ani nie rezygnowałam z żadnych jego składników. Postanowiłam natomiast wzbogacić je o lody. Podobny zestaw jadłam kiedyś w jakieś restauracji i wiem, że moje wykonanie jest z pewnością inne, ale równie pyszne.

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Składniki:

- kostka margaryny,

- 3/4 szklanki cukru,

- 5 jaj,

- 1,5 szklanki mąki pszennej,

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- około 10 - 12 średnich jabłek.

Wykonanie: 

Jabłka należy dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Możemy je teraz zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Margarynę, cukier i całe jaja miksujemy na jednolitą masę. 

jabłka

Do masy dodajemy dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i dalej miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. Teraz na przygotowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy połowę ciasta. Na nie kładziemy starte jabłka i przykrywamy je pozostałą połową ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy ciasto przestygnie można posypać je cukrem pudrem. Moja propozycja: podawać ciepłe z ulubionymi lodami.

szarlotka

...