Jeśli macie chęć na tort, ale chcecie coś zmienić i nie robić tradycyjnego okrągłego dużego tortu to zajrzyjcie na poniższy przepis. Mini torciki są świetną alternatywą dla zwykłego tortu i mają tę zaletę, że nie trzeba ich dzielić na porcje, gdy przyjdą goście.
Porcja: dla 6 osób
Czas przygotowania: około 30 minut + czas na stężenie się galaretki
Składniki:
- opakowanie galaretki w dowolnym smaku,
- owoce np. banan
- 2 łyżki dżemu,
- ciasto biszkoptowe.
Wykonanie:
Biszkopt przygotowujemy zgodnie z własnym przepisem lub używamy kupnego biszkoptu. Gotowe ciasto zamiast przelewać do tradycyjnej, okrągłej formy przelewamy do formy na muffinki. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni C. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy ją do stężenia, ale nie całkowitego.
Upieczone mini biszkopty odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Następnie ścinamy z nich wierch, który wystaje poza formę. Delikatnie wyjmujemy z formy. Jeśli jest to forma silikonowa nie ma z tym problemu. Mini biszkopty przekrawamy na pół.

Dolną część smarujemy dżemem, na to kładziemy pokrojone owoce, w moim przypadku banana i całość przykrywamy lekko stężałą galaretką. Kładziemy drugą część biszkopta i powtarzamy wszystkie czynności jeszcze raz. Co ważne wszystko składamy w formie, w której piekliśmy biszkopty. Nasze mini torciki odstawiamy do lodówki na czas całkowitego stężenia galaretki.

