Czas jesieni zawsze kojarzy mi się z jabłkami i kolorowymi liśćmi. Już pewnie niedługo będę mogła je oglądać, jak zaściełają trawę w parku czy na placach. Jesień dla mnie to również czas na wykorzystanie ostatnich, znajdujących się na drzewach i w ogródkach, warzyw i owoców. Stąd przepis na mój pierwszy w życiu jabłecznik.
Jabłecznik znany jest również jako szarlotka. Po raz pierwszy ciasto to stworzył niejaki Marie - Antoine Careme, używając półkruche ciasto z owocami. Miał je przygotować specjalnie dla cara Francji Aleksandra I. Nazwa natomiast wzięła się od imienia szwagierki cara Charlotty, która uwielbiała to ciasto. Szarlotkę z biegiem czasu zaczęto urozmaicać dodając coraz to inne owoce oraz przyprawy np. cynamon.
Porcja: dla całej rodziny
Czas przygotowania: około 70 minut
Składniki:
- 300 g maki pszennej,
- 200 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta sody,
- 4 żółtka,
- 4 - 5 łyżek zimnej wody,
- około 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych),
- łyżka cukru (opcjonalnie),
- odrobina cynamonu do smaku.
Wykonanie:
Na stolnicę kładziemy masło (najlepiej rozdrobnione nożem), mąkę, miód, wodę, żółtka oraz sodę. Wszystko należy dokładnie ze sobą połączyć, by powstało ciasto. Taki kawałek ciasta dzielimy na dwie części. Jedną z nich wałkujemy i rozkładamy na blasze. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Gdy ciasto piecze nam się w piekarniku, możemy obrać jabłka i pokroić je na kawałki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę masła i wrzucamy na nią jabłka. Do smaku dodajemy odrobinę cynamonu i smażymy do miękkości. Można w tym również momencie posłodzić jabłka łyżką cukru.

Wyjmujemy upieczoną część ciasta z piekarnika i nakładamy na nią usmażone jabłka. Z pozostałej części ciasta odrywamy małe kawałeczki ciast i dodajemy je jabłka. Można to ciasto również zetrzeć na tarce i posypać jabłka. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 45 minut. Po tym czasie gotową szarlotkę, czy też jabłecznik, wyjmujemy i kroimy na równe części. Do smaku można posypać całość cukrem pudrem.

Warto pamiętać, że szarlotkę (inna nazwa jabłecznika) można jeść razem z lodami, które nadają ciastu ciekawego smaku.