seohost
pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

śmietanowe ciasto

1 odpowiedź

odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez użytkownika

Ostatnio miałam nadmiar śmietany 18%. Z racji tego, że jest ona raczej kwaśna, nie nadaje się do wszystkiego, a na pewno takiej ilości nie zużyłabym do zupy czy sosu. Postanowiłam więc trochę na jej temat poszperać i znaleźć jakiś przepis, w którym wykorzystam jej sporą ilość. Od razu przyznaję, że przepis do końca nie jest mojego autorstwa. Internet bowiem jest tak bogaty i znalazłam sporo przepisów z użyciem takiej śmietany. Wybrałam więc przepis na ciasto, którym się teraz z Wami podzielę. Nazwa tego ciasta jest również określana jako ciasto Styropian.

Porcja: dla wszystkich (wychodzi duuuża blacha)

Czas przygotowania: około 30 minut + godzina na pieczenie

Składniki:

- kostka masła lub margaryny,

- 3 szklanki mąki pszennej,

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

- 5 jajek,

- 1,5 szklanki cukru pudru,

- opakowanie cukru waniliowego,

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

- litr śmietany 18 %,

- szczypta soli,

- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,

- około 20 dag wiórek kokosowych (można je zastąpić również dżemem, posypką czekoladową, czym tylko chcecie).

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i masłem. Po wymieszaniu dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru i cukier waniliowy. Na sam koniec dodajemy same żółtka. Oddzielamy je wcześniej od białek, gdyż z białek zrobimy pianę.

Ciasto dokładnie wyrabiamy na gładką masę, dotąd aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie dzielimy je na połowę. Jedną połowę zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalki. Zaś drugą rozwałkowujemy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. I w ten sposób mamy już spód ciasta gotowy. Teraz pora na masę.

By ją wykonać najpierw ubijamy pianę z białek, wcześniej oddzielonych od żółtek. By piana szybciej się nam ubiła i by ciasto miało wyraziście słodki smak, do białek dodajemy przed miksowaniem szczyptę soli. Wbrew pozorom sól dodaje słodkiego smaku w ciastach, bardziej go podkreśla. Następnie w oddzielnej misce miksujemy śmietanę 18%, szklankę cukru pudru, łyżkę mąki ziemniaczanej, budyń w proszku i łyżeczkę proszku do pieczenia. Gdy wszystkie te składniki są ze sobą dobrze połączone, możemy dodać do masy pianę z białek. Teraz wystarczy już tylko lekko wymieszać całość za pomocą łyżki lub szpatułki.  

masa smietanowa

Tak przygotowaną masę wylewamy do blaszki na spód z ciastem. Posypujemy masę wiórkami kokosowymi. Wyjmujemy z zamrażalki drugą połowę ciasta i za pomocą tarki, ścieramy je na masę z wiórkami. Staramy się to robić równomiernie, by w każdym miejscu była mniej więcej taka sama ilość ciasta.

ciasto ze śmietany

Teraz czas na pieczenie. Wstawiamy ciasto do piekarnika na godzinkę w temperaturze 160 - 180 stopni C. Po tym czasie warto jeśli ciasto postoi jeszcze w otwartym piekarniku. Nie wyjmujemy go od razu do chłodnego miejsca, by nam nie opadło. Gdy ostygnie to można przystąpić już do najlepszego, czyli smakowania. 

ciasto styropian

ciasto ze śmietaną

Jeśli lubisz ciasta ze śmietany, to możesz pokusić się o zrobienie babki ze śmietany.

komentarz 23 kwietnia 2020 przez użytkownika anonimowy
Robiłam i niebo w gębie, naprawdę. Polecam wszystkim super przepis.
...