Dziś szybkie do zrobienia ciasto, które nie potrzebuje pieczenia. Przy jego wykonaniu mogą pomagać dzieci, a właściwie mogą je wykonać prawie samodzielnie. To nie tylko zrobienie ciasta samo w sobie, ale również rozwijanie swojej kreatywności, poprze tworzenie kształtu zbliżonego do jeża.
Głównym składnikiem ciasta jest masa kakaowa oraz herbatniki. Jak już wspomniałam w jednym w wcześniejszych artykułów, herbatniki nazwę wzięły stąd iż jedzono je do herbaty. Nie będę więc powielać tego o czym już pisałam, ale zapraszam do poczytania o herbatnikach. A tymczasem podaję przepis.
Porcja: dla całej rodziny
Czas przygotowania: około 20 minut + godzinka w lodówce
Składniki:
- kostka masła,
- 1 - 2 łyżki kakao,
- szklanka cukru pudru,
- około trzech opakowań herbatników Jutrzenka.
Wykonanie:
Herbatniki łamiemy na małe kawałki. Zostawiamy sobie dwie sztuki herbatników do ozdoby. W spisie składników podałam herbatniki z Jutrzenki. Używałam wielu herbatników, ale te polecam. Do ciasta - jeża są najlepsze, gdyż po wymieszaniu z masą nie stają się szybko miękkie.
Masło, cukier puder i kakao miksujemy na jednolitą, gładką masę. Jeśli nie lubicie zbyt dużej ilości kakao dodajcie do masy jedną łyżkę. Zawsze potem można go jeszcze dosypać :)

Do dużej miski wsypujemy połamane herbatniki i dodajemy masę. Wszystko dokładnie mieszany ze sobą, aż składniki się połączą. Następnie na talerzu formujemy z masy kształt jeża. Z herbatników, o których mówiłam na początku, żeby zostawić, łamiemy po kawałku i wbijamy w ciasto na talerzu, tworząc igły jeża. Z herbatników robimy jeszcze oczy i nosek. Tak przygotowane ciasto - jeż wkładamy do lodówki na około godzinkę.
