pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika

beza pavlowej

1 odpowiedź

odpowiedź 1 sierpnia 2016 przez użytkownika

Moja pierwsza beza Pavlovej i wyszła.... rewelacyjnie. W domu wszystkim smakowała. Jest baaaardzo słodka, dlatego tez dodałam nieco kwaskowate owoce, by zrównoważyły smak. 

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: około 50 minut

Składniki:

- 3 białka,

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

- 200 g cukru,

- szczypta soli,

- Śnieżka,

- woda lub mleko do Śnieżki,

- ulubione owoce.

Wykonanie:

Do białek dodajemy sól i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy. Teraz rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni C. Na papierze do pieczenia rysujemy koło lub inny kształt jaki chcemy nadać naszej bezie. Wykładamy masę i całość pieczemy przez około 40 minut.

jak zrobić bezę

beza przepis

W czasie, gdy beza nam się piecze przygotowujemy Śnieżkę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja miałam Śnieżkę na mleko, ale zamiast zwykłego użyłam mleka truskawkowego na pół ze zwykłym mlekiem. Śnieżka nabrała nieco różowego koloru, ale nie widać go dobrze na zdjęciach ... niestety. Teraz możemy również przygotować sobie owoce.

Po upieczeniu bezy odstawiamy ją do wystudzenia. Na chłodną bezę, nakładamy Śnieżkę, a na nią owoce, tworząc dowolną kompozycję. Jeśli wyjdzie Wam duża beza, można przeciąć ją na pół (tak jak tort) i przełożyć warstwą Śnieżki. 

jak piec bezę

...