seohost
pytanie zadane 13 lipca 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 15 lipca 2016 przez użytkownika

Chalaza to nitki białka znajdujące się w jajku. Ich zadaniem jest utrzymanie żółtka w jednej pozycji, aby się ono nie uszkodziło. Dzięki chalazie możliwy jest tylko ograniczony ruch obrotowy żółtka. Białe nitki widać kiedy rozbijemy jajko i gdzie prócz żółtka i białka znajdują się właśnie one, umiejscowione po jednej i drugiej stronie żółtka. 

Występuje ona również a jajach innych ptaków i gadów. Chalazę można jeść, ale niektórzy usuwają ją tylko i wyłącznie ze względów estetycznych. Dzięki niej można określić świeżość jajka - im chalaza większa tym jajko jest bardziej świeże. 

chalaza

Sama struktura o tej samej nazwie (chalaza) występuje również w zalążkach roślin.

komentarz 25 czerwca 2019 przez użytkownika anonimowy
Aaa czyli te obrzydliwe białe coś w jajku nazywa się chalaza? Zawsze myślałem, że jest to jakaś część zarodka, a tu się okazuje, że nie ma nic z nim wspólnego. Zawsze tą chalazę usuwam z jajek, bo niezbyt apetycznie to wygląda.
komentarz 7 kwietnia 2021 przez użytkownika anonimowy
Czyli to nie zarodek jak całe życie myślałem??? ja zawsze to usuwam
...