pytanie zadane 7 lipca 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 7 lipca 2016 przez użytkownika

Olej kokosowy to głównie średniołańcuchowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są narażone na utlenianie i w konsekwencji psucie się. Oczywiście przy zakupie takiego oleju dobrze jest zwrócić uwagę, na to czy posiada ona certyfikaty i czy jest tłoczony na zimno. 

Olej kokosowy ma wiele zalet. M.in. zwiększa on ilość antyoksydantów w komórkach i zmniejsza ilość wolnych rodników, dzięki czemu wpływa na pracę serca i zapobiega miażdżycy i zawałom. Po spożyciu oleju kokosowego, nie krąży on po organizmie, ale od razu przemienia się w energię. Zaletą jest też to, że nie podnosi on poziomu cukru we krwi, więc mogą go stosować diabetycy. Wpływa on również na serce, pomaga dbać o zgrabną sylwetkę, wspomaga przemianę materii, chroni przed osteoporozą, wzmacnia kości i zęby, chroni przed próchnicą i nowotworami, pomaga w infekcjach uszu, gardła, dróg moczowych, likwiduje łuszczycę, łupież i wrzody żołądka. Nadaje się również jako balsam lub masło do ciała i włosów. 

...