Jest wiele znanych do dziś kultowych polskich słodyczy, których kariera zaczęła się w czasach PRL-u. Zobaczcie jakie z nich przetrwały do dziś, a może nawet o nich nie wiedzieliście.
1. Ptasie mleczko, które w czasach PRL-u nie zawsze było dostępne, ale zawsze było pożądane. Wymyślił je Jan Wedel w czasach międzywojennych. Był on właścicielem jednej z wielu fabryk czekolady, a prawo do nazwy Ptasie Mleczko posiada wyłącznie ta firma.
2. Wafle Prince Polo i Princessa, zaczęto je produkować w czasach PRL-u, gdzie wafle były dostępne, bo robiono z nich np. Pischingery, czyli wafle przekładane kremem. Prócz Polski wafle te były również popularne na Islandii, dzięki eksportowi.
3. Krówki i Irysy. Krówki robi się z masła, mleka i cukru, czyli masy krówkowej. Jako pierwszy zaczął ją robić Feliks Pomorski w XX wieku. Irysy zaś przygotowuje się z masy mlecznej. Przygotowywane one były przez firmę Jutrzenka i tak jest również do dziś.
4. Lody, te najbardziej znane z czasów PRL-u to Bambino, Calypso i Pingwin. Z nich wszystkich do dziś produkuje się jedynie lody Bambino. Popularne również były ciepłe lody, które do dziś można kupić w sklepach i cukierniach.
5. Delicje Szampańskie obecne są do dziś, a swój początek miały w latach 70. XX wieku.
6. Batonik Danusia oraz czekoladki Kasztanki i Michałki w PRL-u można je było spotkać zazwyczaj w paczkach ze słodyczami na święta. Dziś produkowane są przez firmę Wedel.