Podbiał (łac. Tussilago forfara) to roślina zielna (ma postać byliny), rosnąca na łąkach, przy drogach, torach, rumowiskach oraz nad brzegami wód, gdzie występują gliniaste gleby. Osiąga ona wysokość 15 cm i ma grube kłącza.
Tak wygląda podbiał:

Charakterystyczne jest też to, że liście podbiału, od dołu są dużo bielsze niż na górze, pewnie stąd wzięła się nazwa rośliny

Podbiał kwitnie zazwyczaj pod koniec lutego oraz w marcu. Kwiaty są koloru złocistożółtego w postaci koszyczków o średnicy 2-2,5 cm. Roślina nadaje się jako ziele lecznicze, ale tylko jej liście i kwiaty. Liście zbiera się na przełomie maja/czerwca w pogodne dni. Muszą to być liście bez plam i młode. Następnie tnie się je na mniejsze kawałki i suszy. Podbiał występuje najczęściej w nieużytkach, przydrożach, polach czy usypiskach, najczęściej w glebach gliniastych wilgotnych. Występuje w całej Polsce.
Podbiał ma działanie przeciwzapalne, ściągające, bakteriobójcze i przeciwskurczowe. Pomaga w kaszlu, chrypce i odksztuszaniu.
Napar: pół łyżki pociętych liści zalać szklanką wody i pić 2-4 razy dziennie po pół szklanki.