pytanie zadane 20 czerwca 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 20 czerwca 2016 przez użytkownika

Tabasco to ostra przyprawa, na którą składa się papryka z odmiany zwanej tabasco. Papryka ta ma od 3 do 5 cm długości. 

Nazwa papryki natomiast pochodzi z meksykańskiego stanu Tabasco, w którym rośnie. Stan ten określa się mianem kraju o gorącej i wilgotnej ziemi. Sos tabasco, który produkuje się z tej papryki, jest własnością wyłącznie rodziny MclIhenny c.o., która ma wyłączność na jego produkcję od połowy XIX wieku. W skład sosu wchodzą wyłącznie naturalne składniki: dojrzałe papryczki, sól i ocet winny, które zostały opracowane już w 1868 roku przez Edmunda MclIhenny. Papryczki i sól miesza się ze sobą na miazgę, a potem zostawia w dębowych beczkach na 3 lata. Po tym czasie miesza się je z octem winnym. 

Wyróżnić można jeszcze papryczki habanero, które są najostrzejsze. Zawierają one w sobie kapsaicynę, która może wynosić nawet 1500 ppm w gnieździe nasiennym, a wyczuwalna ostrość występuje już w stężeniu 0,5 ppm. W smaku jest podobna do moreli czy brzoskwini. Pochodzi z okolic Brazylii i Peru, gdzie stanowi element kuchni tradycyjnej. Jej uprawy znajdują się na Jukatanie - odmiana pomarańczowa i żółta oraz w Meksyku - odmiana czerwona. 

...