lh
pytanie zadane 14 sierpnia 2015 w Nauka i technika przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 15 sierpnia 2015 przez użytkownika

Bakterie to drobnoustroje, mikroorganizmy, najczęściej jednokomórkowe, które wraz z sinicami tworzą odrębne królestwo Procaryota. Bakterie mogą być kuliste (ziarenkowce), pałeczkowate (przecinkowce) lub mieć kształt spiralny (krętki). Bakterie są bardzo małemają około 0,0001 mm w przekroju, choć są też takie, które można zobaczyć gołym okiem. 

bakterie

Bakterie występują w wodzie, zarówno słodkiej jak i słonej, powietrzu, kurzu i glebie. W mililitrze wody może ich być nawet milion, a w gramie gleby nawet 40 milionów. Bakterie nie zawierają chloroplastów, a niektóre z nich potrafią pływać dzięki witkom. 

Nie wszystkie bakterie są złe i trzeba je zwalczać. Są też takie, które są potrzebne i mają szerokie zastosowanie praktyczne. Wykorzystuje się je np. w produkcji sera, masła, jogurtów, kefirów i innych produktów spożywczych (dzięki bakteriom zawartym m.in. w jogurtach możemy łatwiej trawić pokarmy) oraz antybiotyków

Bakterie po raz pierwszy zostały zauważone przez Antoniego van Leeuwenhoek'a - przyrodnik z Holandii, który zobaczył je przez samodzielnie zbudowany mikroskop. Miało to miejsce w 1686 roku. Poprzez to odkrycie nazywa się go ojcem mikrobiologii. 

Z pojęciem mikrobiologii i bakterii związani są również:

- Louis Pasteur - chemik z Francji,
- Robert Koch - lekarz z Niemiec,
- Carl Woese - fizyk z USA,
- Paul Ehrlich - chemik i bakteriolog z Niemiec.

...