pytanie zadane 29 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika

mizeria

1 odpowiedź

odpowiedź 29 maja 2016 przez użytkownika

Mizeria, czyli surówka z ogórka i jogurtu. Zawsze gdy ją robię przypomina mi się dzieciństwo... U mnie w domu często ją robiono z ogórków prosto z krzaczka. Ymm... pycha. Dziś już tak często jej nie robię, ale jeśli już to przygotowuję ją w taki sam sposób jak moja mama. Wiem wtedy, że smak będzie ten sam i wszystkim będzie smakowało. 

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: około 10 minut

Składniki:

- duży ogórek,

- jogurt naturalny gęsty,

- sól, pieprz, słodka papryka. 

Wykonanie:

Ogórka dobrze myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na tarce tak, aby wyszły nam plasterki. Można też ogórka pokroić nożem lub zetrzeć na zwykłej tarce na wiórki.

mizeria składniki

Teraz dodajemy jogurt i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotowe. Mamy już smaczną mizerię do obiadu. U nas najlepiej pasuje z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami. 

komentarz 11 kwietnia 2020 przez użytkownika Gość
To moja ulubiona surówka do drugiego dania. Prosta i bardzo zdrowa. Choć czekam do lata jak beda naturalne ogórki z ogródka domowego bo te kupne ogórki to jednak nie jest to.
komentarz 4 kwietnia 2022 przez użytkownika Gość
do tego jeszcze sałata obojętnie jaka i będzie bajka najlepszy dodatek do obiadu
...