Mizeria, czyli surówka z ogórka i jogurtu. Zawsze gdy ją robię przypomina mi się dzieciństwo... U mnie w domu często ją robiono z ogórków prosto z krzaczka. Ymm... pycha. Dziś już tak często jej nie robię, ale jeśli już to przygotowuję ją w taki sam sposób jak moja mama. Wiem wtedy, że smak będzie ten sam i wszystkim będzie smakowało.
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 10 minut
Składniki:
- duży ogórek,
- jogurt naturalny gęsty,
- sól, pieprz, słodka papryka.
Wykonanie:
Ogórka dobrze myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na tarce tak, aby wyszły nam plasterki. Można też ogórka pokroić nożem lub zetrzeć na zwykłej tarce na wiórki.

Teraz dodajemy jogurt i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotowe. Mamy już smaczną mizerię do obiadu. U nas najlepiej pasuje z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami.