pytanie zadane 29 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika

masło pietruszkowe

1 odpowiedź

odpowiedź 29 maja 2016 przez użytkownika

Dziś szybki przepis na pyszne, zdrowe i pełne witamin masło pietruszkowe. Jest bardzo proste w wykonaniu, które zajmuje kilka chwil. Tak więc zaczynamy.

Porcja: dla całej rodziny

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

- pęczek natki pietruszki,

- 250 g masła.

Wykonanie: 

Masło razem z natką pietruszki wkładamy do wysokiego naczynia.

składniki na masło pietruszkowe

pietruszka z masłem

Następnie za pomocą blendera rozdrabniamy składniki. Jeśli nie macie blendera to wystarczy natkę pietruszki drobno pokroić nożem, a następnie dokładnie wymieszać z masłem. Można dodać w tym momencie jeszcze inne składniki np. jakieś przyprawy. Aby nadać kształt masełku, należy włożyć go do plastikowej formy lub owinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane masełko przechowujemy w lodówce. 

masło z pietruszką

komentarz 23 czerwca 2016 przez użytkownika anonimowy

W ogóle przygotowując masła ziołowe każde z nich robi się tak samo, zmieniają się jedynie składniki (różne gatunki ziół). 

Masła ziołowe najlepiej jest przygotowywać latem, gdy mamy świeżych, aromatycznych ziół pod dostatkiem. Masło ziołowe można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić i wtedy cieszyć się ich smakiem nawet w mroźną zimę. w zamrażalniku masło może przebywać kilka miesięcy, a w lodówce możemy je trzymać przez 2-3 tygodnie. 

By utrzeć masło z ziołami musi ono mieć pokojową temperaturę, a zioła dobrze jak są grubo posiekane. 

...